AKTUELNO

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev izjavio je da su ga na Jarinju danas zaustavili, kao i obično, bez nekog obrazloženja.

Kozarev je ranije danas bio zadržan više od dva sata na prelazu Jarinje, ali mu je ipak omogućeno da krene za Kosovsku Mitrovicu gde je učestvovao na akademiji povodom dana grada.

Kozarev je dodao da koliko god bilo neprijatno to bespotrebno zadržavanje i maltretiranje, neće ih time sprečiti da budu sa svojim narodom i sada i uvek.

On je za Kosovo Onlajn rekao da neko sebi daje za pravo da sprečava slobodu kretanja, krši sve postignute sporazume, uz ocenu da nema racionalnog razloga za tako nešto.

Rekao je i da ni danas na Jarinju nije bilo obrazloženja za takav potez i da ih retko kada i ima ili se tek pomene neka navodna pretnja bezbednosti, ili neki spisak, pa čak i bakteriološka ispravnost.

On se osvrnuo i na one "koji prave neke kombinacije o formiranju vlade privremenih institucija samouprave" i poručio im da "nauče na greškama" prethodnika i razlozima zbog kojih su izgubili poverenje unutar samog albanskog etničkog korpusa upravo jednostranošću i sprečavanjem normalnog života ljudi uvođenjem besmislenih anticivilizacijskih taksi i mišljenjem da će dobiti neke brze i jeftine poene, a zapravo" sebi pucali u nogu".

U tom smislu, rekao je Kozarev, i oni koji sada misle da će pokazivanjem "jakih mišića" ili takvim potezima protiv srpskog naroda i zvaničnika, protiv procesa dijaloga, nešto ostvariti takođe pogrešiti.

Poručio je i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i srpski narod jasno pokazuju sa ispruženom rukom da su spremni i za dogovor i kompromis, "ali ne za poniženja i maltretiranja" te da takve stvari treba prekinuti što pre.

#Dušan Kozarev

'