AKTUELNO

Grubješić je gostujući u Novom jutru TV Pink rekla da francuski predlog ne treba uzeti "zdravo za govoto", jer tek treba da ga usvoje sve zemlje članice EU.

U Briselu će se pred Savetom za opšte poslove Evropske unije naći predlog Francuske o reformi politike proširenja. Ministri razmatraju predlog koji se danima tumači, odmeravajući njegove dobre i loše strane po zemlje Zapadnog Balkana.

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku smatra da Francuski predlog o reformi politike proširenja EU je dobar za Srbiju, jer joj daje mogućnost sektorskog uključivanja, što može da pruži prodsticaj i omogući pristup strukturnim fondovima.

- Na primer, u slučaju Bugarske, na svaki evro koji mi dobijemo ta zemlja dobije šest evra i time se postepeno smanjuje jaz koji postoji između Bugarske i recimo Francuske. To se neće desiti u skorije vreme, ali se jaz smanjuje i zato EU daje tu pomoć svojim siromašnim članicama - rekla je Grubješić za Novo jutro TV Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Grubješić je objasnila da je ono što Makron predlaže EU je zapravo reč o politčkom predlogu, i kako kaže francuski predsednik već duže vreme priča o reformi EU. 

Međutim, ona objašnajva da Makronov predlog nije definitivan, jer o njemu tek treba da se izjasne sve zemlje članice.

- Tu se pominje i da Albanaija, BiH, Srbija i Crna Gora pripadaju Evropi po svojoj istoriji, kuluturi i geografiji, i to znači da predlog važi za sve. Međutim, ovde mora posebno da se vodi računa o Srbiji i Crnoj Gori, jer su one u fazi pristupanja i o njima mora da se posebno razgovara. Predlog ima ukupno četiri principa. Dva od četeri su u našem sadašnjem okrivu, a to su striktni uslovi koji mora da se ispune, podrazumevaju na primer i poštovanje Ustava zemlje, i drugi je princip revizinbilnost što podrazumeva stalni napredak zemlje koja treba da pristupi  – objasnila je ona.

Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije, kaže da Srbija radi sve da ispuni uslove koji su joj postavljeni, ali kako kaže, neke stvari mora da se reše unutar same insitucije EU, pa tek onda da se određuje sudbina dugih.

-  EU mora da se reformiše da bi nekog primila, a ona to ne uspeva već godinama. Pogledajte šta se dešava sa Bregzitom. Tu je sada borba za opstanak EU. Taj konsenzus koji oni mora da ispune, nije moguć – smatra Miletić.

Foto: TV Pink Printscreen

Grubješić kaže da podržava da se o predlogu Francuske raspravlja, ali kako objašnajva, ne znači da će taj predlog biti usvojen.

- Treba svi da se usaglase, to je politika koncenzusa koja postoji u EU. Može da se pređe na kvalifikovanu većinu pri odlučivanju, ali znamo da je do sada kompletno slaganje bilo presudno. Od 1. decembra se očekuje da Evropska komisija počne da radi, a pre toga mora da se izglasa. O predlogu treba razgovarai i treba predlagati sve što mi možemo odavde – smatra ona, ističući da ne treba odmah odbaciti Makronov predlog, ali je naglasila da je proces Srbije pristupanju EU jako spor i da traje dugo.

- Dok se EU ne reformiše, ne možemo da očekujemo da se nešto desi. Francuska želi da uzme primat u svemu, Makron želi da predvodi novu Evropu – smatra ona.

#EU

#Srbija

'