AKTUELNO

Mini Šengen predstavljao bi značajan korak u saradnji regiona, saglasni su gosti TV Pink. Nadaju se da za njegovo pokretanje neće biti političkih prepreka, jer je cilj samo jedan - unapređenje ekonomija zemalja u regionu.

Inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića za „mini-Šengen“ pozitivna je za čitav region i iskreno se nadam da će zaživeti, kaže politički analitičar Jelena Vukoičić.

- Nadam se da „mini Šengenu“ neće biti političkih prepreka, koje su na našim prostorima neretke, a koje mogu da uspore ovakvu inicijativu – kaže Vukoičić za Pink. Dodaje da je, svaka inicijativa koja relaksira opterećene političke odnose, svakako dobrodošla i smatra se pozitivnom.

Kaže i da se dugoročne pozitivne posledice ne mogu proizvesti od tinjajućih i zamrznutih konflikata. 

- Na svu sreću, ovde više nemamo ratove, ali imamo političke konflikte koji stalo prete da eskaliraju i koji sprečavaju države regiona da napreduju i uspostave dobre međusobne odnose – kaže Vukoičić za „Pravac“. Ocenjuje da bi od ove inicijative najviše ekonomske koristi imala Srbija, budući da je ekonomski najmoćnija, da je najmoćnija privreda i ima tržište radne snage kojem trebaju i radnici sa strane.

Već sada, kako kaže, kod nas radi puno ljudi iz Albanije i Makedonije, najviše u,građevinskom sektoru, i upravo bi pojednostavljivanje dobijanja radnih dozvola,najviše benefita donelo Srbiji, ali i Albaniji i Severnoj Makedoniji. 

Foto: TV Pink Printscreen

Nenad Đurđević iz Privredne komore Srbije ocenjuje da bi „mini Šengen“ doneo korist svima, a prvenstveno zemljama inicijatorima. 

- Nadam se da će se inicijativi uskoro priključiti i ostale ekonomije Zapadnog Balkana. Ako ovo zaživi, doneće korist svim građanima, kako Srbije, tako i Severne Makedonije i Albanije, jer bi omogućilo nekoliko jako važnih stvari, a pre svega iz oblasti poslovanja, biznisa... Omogućilo bi i da se carinske procedure maksimalno pojednostave – kaže Đurđević. Dodaje da bi se uveo 24-časovni rad svih inspekcija na graničnim prelazima, odnosno sve službe na granicama bi se harmonizovale. 

Ovo su, kaže, velike uštede, pre svega vremena. Jedna od mera je i fizički obezbeđivanje jedne trake na prelazima u okviru ove tri države.

Foto: TV Pink Printscreen

- Roba koja je ograničena kvalitetom, recimo povrće, moći će da tom trakom prolazi nesmetano, odnosno neće biti deo standardnog tranzita – kaže Đurđević. 

Dodaje da je bilo dosta spekulacija da bi „mini Šengen“ značio malu EU, a te spekulacije zasnovane su pre svega na neznanju.

- Nisu svi imali uvid u dokumenta koja su potpisana u Novom Sadu. Jako mi je žao što naše vlade nisu ova dokumenta objavila i ja ih pozivam da ih objave, kako bi otklonile ovu spekulaciju. Mislim da su ovakve zamerke neadekvatne jer se u dokumentima jasno poziva na saradnju – kaže Đurđević.  

#Emisija Pravac

#Jelena Vukoičić

#nenad đurđević

'