AKTUELNO

Predviđanja Danijela Servera uvek su bila na srpsku štetu, ali nikada nisu ni bila tačna. Pregovori oko kosovskog pitanja vode se dosta u tajnim svetskim krugovima, a da tako i treba da ostane objašnjavaju analitičari.

Jasmina Andrić, urednica časopisa Odbrana i bezbednost, rekla je za Pink da ovo nije prvi put da Danijel Server ima pogrešna predviđanja i pretpostavke. Prema njenim rečima, on je još 2016. godine bio uveren da ne postoji šansa da Donald Tramp bude budući predsednik SAD, što se pokazalo pogrešnim. 

Foto: TV Pink Printscreen

- Što se tiče ove same licitacije sa tim da li će da se reši pitanje Kosova u martu, pa imali smo već neke najave za oktobar i novembar ove godine. Ja se ne bih bavila tim datumima, ni kada će Amerika da izađe sa nekim predlogom, ni kad će Evropska unija, ni bilo koja druga strana u ovom sporu – rekla je Andrić i dodala da se trenutno taj proces pregovora oko kosovskog pitanja dosta obavlja u tajnim krugovima i da tako i treba da ostane. 

Kako je rekla, sama Amerika ima interes da bude uključena u rešavanje kosovskog pitanja, jer oni na globalnom nivou žele da imaju ulogu svetskog policajaca koji će da rešava goruća pitanja, a pitnaje Kosova to svakako jeste. 

Dragan Vujičić, novinar Večernjih novosti, kazao je da je saglasan sa tim da se nijedna procena profesora Servera do sada nije obistinila.

Foto: TV Pink Printscreen

- Njega predstavljaju kao znalca prilika na Balkanu, a on to nije, ali je u jednom delu srpske štampe etabliran kao veliki stručnjak. Sve njegove procene su bile do sada pogrešne, i na srpsku štetu. Ne znam kako on to planira da deli srpsku pokrajinu - rekao je Vujičić i nastavio:

- Koliko ja znam Kosovo i Metohija su srpska pokrajina i pripadaju Srbiji, to ne znam samo ja, to zna ceo svet – osvrnuo se Vujičić i dodao da se Albanija ponaša kao da je Kosovo deo njihove teritorije.

Objansio je da plan o "Velikoj Albaniji" nije više san, već je postao realnost, i da nacionalna država ipak nije prošlost kao što neki zamišljaju:

- U ustavu Albanije stoji da se oni brinu o svim Albancima u regionu i šire – osvrnuo se Vujičić i dodao da takozvano Kosovo i Albanija imaju zajedničku diplomatsku službu, i da četiri čoveka sa Kosova državni sekretari u albanskoj vladi.

#Kosovo

#Politika

#SAD

'