AKTUELNO

Temelji politike koju je vodio Zoran Zaev su uništeni i uzdrmani. On definitivno nije dorastao politici evrospkih integracija, a analitičari su saglasni i da nije iznenađujuća odluka Evropske unije da ne da dugo očekivano zeleno svetlo za nastavak evropskih integracija.

Ivo Kotevski, dirketor Centra za komunikaciju stranke VMRO-DPMNE, rekao je za Pink da je teško opisati atmosferu u Severnoj Makedoniji nakon odluke Evropske unije da odloži početak pregovora, i da i kod građana postoji razočarenje.

Foto: TV Pink Printscreen

- I građani i mi kao stranka smatramo da je Republika Makeodnija uradila sve i zaslužila da dobije taj dugo očekivani datum za start pregovora sa Evropskom unijom rekao je Kotevski i osvrnuo se na to da je Makedonija još dok je VMRO-DPMNE bila na vlasti imala deset pozitivnih preporuka oko počinjanja pregovora, ali da nažalost ni tada nije došlo do otpočinjanja pregovora.

Kako je rekako, bila je to jedna tužna odluka, ali da se Evropska unija ne može potpuno kriviti, pošto su kriminal i korupcija previše očigledni u Severnoj Makedoniji.

- Vlada Zorana Zaeva je dala puno razloga Evropskim partnerima i međunarodnim partnerima Republike Makedonije da ne daju 100 odsto napora da razubede predsednika Makrona oko odluke koju je doneo, a koja se tiče toga da Evropska unija treba da sačeka sa odlukom oko proširenja – rekao je Kotevaski.

Ljuban Karan, potpukovnik nekadašnje kontraobaveštajne službe osvrnuo se na to da je u ovom trenutku jedino bitno to što su Vlada, ali i sama politika Zorana Zaeva doživeli potpuni debakl.

Foto: TV Pink Printscreen

- On više nema ikakve osnove da nastavi i da vodi politiku onako kako je započeo. Temelji te politike su uništni i uzdrmani. Ovo što on sada pokušava neki gledaju kako neki demokratski potez, kao neki demokratksi čin i njega kao na neku demokratksu ličnost, ali to je jedan politički čin koji je iznuđen – rekao je Karan.

Prema njegovim rečima, Zoran Zaev je taj koji na vlast nije nikako došao na demokratski način.

- Svi znamo kako su išle te igre, i kako je Zoran Zaev došao na vlast. Ne postoji država u ovom regionu gde su veći uticaj imale Zapadne, moćne obaveštajne službe da nekoga dovedu na vlast. Nigde to nije imalo uticaja na aktuelu vlast i buduću politiku, sem u Makedoniji – rekao je Karan i osvrnuo se na politiku koju u Srbiji vodi aktuelna vlast:

Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost kazao je da Zoran Zaev definitivno nije dorastao politici evrospkih integracija, i da je on to dokazao na delu, kao i da ovo nije iznenađujuća odluka Evropske unije.

Foto: TV Pink Printscreen

- Potpuno je tačno da je on svoju političku budućnost, kao i budućnost Severne Makedonije položio na kartu evropskih i evroatlantskih integracija. Tu je doživeo jedan težak poraz i neuspeh. Raspisivanje novih izbora je logičan sled događaja – rekao je Karanović, i dodao da je 12. april koji je Zaev izabrao za raspisivanje izbora nije nimalo slučajan.

Kako je on rekao, 26. marta zakazan je novi evropski samit, i da se Zaev verotvanto nada da će uspeti da dobije dugo očekivnao zeleno svetlo za nastavk evropskih integracija, ali dodaje da od toga nema ništa.

#EU

#SNS

#Srbija

#severna makedonija

'