AKTUELNO

Profesor doktor Darko Trifunović rekao je za emisiju Pravac autora i voditelja Duška Vukajlovića da je BIA formirana zakonom i da upravo zato ona nije tajna služba, dodajući da tajne službe ne postoje.

- To su službe bezbednosti. Tajan je njihov rad i metode kojima se koriste, ali zakonom se osnivaju. Postoji zakon o BIA, a ako je nešto osnovano zakonom to ne može biti tajno. Zakon o Vojno-bezbednosnoj agenciji, Zakon o vojno-obaveštajnoj agenciji, evo videli ste da je i ova služba osnovana pre 120 godina zakonom i da ju je vodio jedan pravnik – rekao je Trifunović i dodao da je priča bezbednosnim službama daleko starija.

Kako kaže, svaki naš srednjovekovni vladar imao je svoju gardu koja nije imala samo funkciju perjanika i telesnog čuvara kralja.

- Tu je uvek bio čovek koji je zadužen za to šta čaršija priča, ali i šta se priča i preko plota, kod komšije. To je bio i obaveštajni i kontraobaveštajni posao – objasnio je Trifunović i osvrnuo se na to da su nekada i najduhovitiji ljudi obavljali tu funkciju, ukazavši na to da su dvorske lude bile u centru dešavanje dvorskog života.

Foto: TvPink Printscreen

- Te intrige koje su se dešavale, priče jednih o drugima i mogućnost da se nečija vlast ugrozi upravo je nagnalo one ljude koji su rukovodili državom ili bili na takvim pozicijama da apsolutno vladaju situacijom, da vladaju informacijama – objasnio je on i dodao da se upravo zato naša agencija zove Bezbednosno-informativna agencija.

Kako je on rekao, ''imati informaciju je moć, imati informaciju na vreme je nadmoć, a predviđanje događaja je upravo ono što je jedna od metoda nauka o bezbednosti''.

- Suština bezbednosti su psihiloške operacije protiv civilnog stanovništva, to su ti hibridni ratovi. Specijalni ratovi koji su usmereni na izvrtanje realnosti, izvrtanje svesti – naveo je Trifunović.

Foto: Wikipedia

- Uzmite odluke recimo cara Dušana, odluke despota Stefana Lazarevića, uzmite odluke kralja Aleksandra Karađorđevića i poredite ih sa odlukama Slobodana Milošrvića. Videćete da kada se uporede te odluke i efekti tih odluka, da su odluke koje je donosio Slobodan Milošević bile samoubilačkog karaktera – rekao je on i dodao da se postavlja pitanje zašto nacija nije vođenja u pravcu preživljavanja, očuvanja naroda i teritorije.

Prema njegovim rečima svi drugi narodi su očivali i svoj narod i teritoriju, kao i da smo mi u 20. i 21. vek u bili u konstantnim zonama rata.

- I danas non-stop zvone ratna zvona i bubnjevi oko nas – naveo je on i dodao:

- Moramo da iskoristimo ono što je naš najjači adut. Nikako da iskoristimo naše najveće oružje: diplomatiju, inteligenciju, naše službe, i da na taj način da zaštitimo građane u Makedoniji i u Bosni i Hercegovini, i u Crnoj Gori, kao i na mnogim drugim destinacijama.

Trifunović je istakao da se građani ne štite tako što se ulazi u sukob ili tako što će neko sa domaće teritorije da organizuje operacije ka drugim državama, već se, kako kaže, stvari smiruju.

Foto: TvPink Printscreen

- Službe imaju ulogu da pacifikuju stvari, da informišu, a ne da dezinformišu. neophodno je spojiti i teoriju i praksu kako bi svi bili u tom vozu koji se zove Republika Srbija i njeni građani – kazao je Trifunović i dodao da je mnogo malih svakodnevnih stvari usmereno na razbijanje svesti o srpskom zajedništvu.

- Naš interes je da zaštitimo sprski narod i teritoriju – zaključio je Trifunović i naveo da upravo zato moramo da znamo metode nauke o bezbednosti.

#Emisija Pravac

'