AKTUELNO

Pored brojnih provokacija koje stižu iz Prištine, na red su došla i slikarska platna. Izložba slika akademske slikarke Suzane Stojadinović koja je sinoć trebala da bude otvorena u galeriji Fakulteta umetnosti u Severnoj Mitrovici otkazana je, jer je toj umetnici na prelazu Jarinje zabranjeno i nije dozvoljeno da uđe i unese slike na Kosovo i Metohiju.

Gostujući u emisiji "24 časa" autorke i voditelje Dušice Spasić, slikarka Stojadinović potvrdila je da su na graničnom prelazu Jarinje i njoj i njenim slikama zabranili ulaz na prostor KiM.

- Tražili su zvaničan dokument njihove vlade da se odobri ova izložba jer dokument koji je do tada važio odjednom nije bio validan. Oni su rekli da ja ne mogu tek tako da uđem, iako sam imala sve papire – rekla je Stojadinović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, rekli su joj da ne može da unese slike, zato što oni nemaju zvanično ovlašćenje od njihove vlade.

- Rekli su mi da napustim autobus i da se pomerim u srpski deo tog prelaza – rekla je ona.

Kako kaže, odmah je pozvala organizatora izložbe, kako bi pokušali da nađu rešenje, međutim, dodaje, posle deset minuta javljeno joj je da je organizatorka sve pokušala ali da ništa ne može da uradi po tom pitanju.

- Ta izložba je trebala da bude otvorena još pre godinu dana u Mitrovici, ali tada je bio haos oko taksi. Po savetu mog profesora koji dole predaje na Univerzitetu odustala sam od tadašnjeg datuma i ostavili smo je za neko bolje vreme – rekla je Stojadinović.

Foto: TV Pink Printscreen

Ona je rekla da su njene slike prešle skoro ceo kontinent, i nigde nije naišla na problem oko prelaska granice niti sa svojim slikama, i kako dodaje, samim tim je ovo što se dogodilo još više ironično.

#Jarinje

#Kosovo i Metohija

#Priština

'