AKTUELNO

Milovan Drecun i Dragomir Anđelković veruju da početak suđenja u ovom sudu predstavlja "otvaranje pandorine kutije".

Specijalni međunarodni sud za ratne zločine na Kosovu najavljen je kao tribunal za procesuiranje pripadnika OVK, a na optuženičkoj klupi se između ostalog očekuje i Ramuš Haradinaj koji se trenutno nalazi u Francuskoj, u Kolmaru.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM kaže da nije optimista što se tiče izručenje Haradinaja Srbiji.

- Već se dešavalo da politka preuzme prevagu nad pravom, pa zbog toga nisam optimista. Francuska vlada može da donese odluku na svoju ruku. Zaboravljaju se zločini na Kosovu, i da se radi o najvećem zločincu - kazao je Drecun gostujući u emisiji Pravac koja se emituje na kanalu Pink3.

Drecun je podsetio na sudbinu policajca Petrovića kojeg su ranjenog zarobili pripadnici OVK.

Foto: TvPink Printscreen

- Njega su ranjenog vodili iz sela u selo i mučili ga. On spada u najmasakriranije ljude u istoriji čovečanstva - dodaje Drecun.

Kako kaže, očekuje da će tek Specijalni sud za OVK možda uspeti da "istera pravdu".

- Očekuje se prva i velika optužnica, tada ćemo da vidimo ko će biti pošteđen, a ko će biti na optuženičkoj klupi - dodaje Drecun.

Dragomir Anđelković, politički analitičar smatra da Haradnaj neće pasti tek tako, jer su Albanci do nedavno bili saveznici Zapada.

Foto: TvPink Printscreen

- Saveznici se tek tako ne uništavaju, a i očekuje se da će Albanci da formiraju jaku odbranu i da će u to da ulože ozbiljan novac. Mislim da ćemo morati da sačekamo da se nešto stvarno desi i da je sistem vrlo žilav - objašnajva on.

Srbiji je potrebno jako tužilaštvo

Drecun kaže da će se tek videti kakva će suđenja biti u ovom sudu.

- Kada počne suđenje pitanje je kakav će biti kvalitet svedoka. Moraćemo u narednom periodu da organizujemo Tužilaštvo za ratne zločine do detalja. Isplivaće na površinu strateški i genocidni planovi terorističke OVK, koja je bila samo udarna pesnica Tirane - kaže Drecun napominjući da je takođe pitanje šta će se sve dešavati i hoće li se "igrati prljavo". - Ne zaboravite da mnogi svedoci koji je trebalo da svedoče na suđenju u Hagu više nisu među živima - upozorava on.

J. Stanković

#Emisija Pravac

#Kosovo

#Milovan Drecun

#Ramuš Haradinaj

#Televizija Pink

'