AKTUELNO

SAD je promenila retoriku što se tiče pitanja Kosova, i oni su otvoreni za kompromis i dijalog, ocenili su gosti TV Pinka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se i dalje u Njujorku, gde učestvuje na 74. godišnjem zasedanju Generalne skupštine UN. Tokom boravka u SAD on je kazao da su u rešavanju kosovskog pitanja sve opcije na stolu, da Beograd nudi jedno, a Priština drugo, i da za Srbiju "nema ružičastih rešenja".

Govoreći o kratkom sastanku koji je u Njujorku imao s predsednikom SAD Donaldom Trampom, Vučić je rekao da mu je američki lider kazao da "zna koliko su Srbi dobar i veliki narod" i da zna "da mu je obećao da će da dodje u Srbiju", gde, prema Vučićevoj oceni, uživa veliku popularnost.

Susret dvojice lidera Vladimir Marinković, potpredsednik Narodne skupštine, ocenjuje značajnim. Marinković smatra da je predsednik Vučić par minuta provedenih sa Trampom iskoristo najboolje što je mogao.

- U tih nekolik minuta predsednik Vučić je pozvao predsednika Trampa da poseti Srbiju, i izložio mu par značajnih stvari. Posle Poljske, presednik SAD ima najveću podršku građana Srbije – kazao je Marinković.

Kako je objasno, suštinski je važno da srpska dijaspora u SAD treba da glasa za Donalda Trampa u predstojećim izborima, jer njegova pobeda na tim izborima takođe može značajno da se odrazi na zapadni Balkan, pre svega na dijalog Beograda i Prištine.

- Verujem da sa Trampom je moguće doći do kompromisnog rešenja kada je u pitanju problem Kosova. Siguran sam da je predsednik je na najbolji mogući način iskoristio to vreme sa predsednikom Trampom – objasno je on.

Marinković je istakao značaj boravka predsednika Vučića u Njujorku, objašnjavajući da se srpski predsednik u Amrici sreo sa brojnim svetskim zvaničnicima koji mogu ozbiljno da utiču na dalji tok dijaloga Beograda i Prištine.

- On se tamo susreo i sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovim. Dogovorena je poseta premijera Medvedeva 20. okotobra. Takođe imao je zanačjan sasanak sa predsednikom svetskog jevrejskog kongresa gospodinom Loderom. Oni su najuticajnija svetska organizaicja koja može da utiče na našu geopolitičku poziciju – kazao je on.

Foto: TvPink Printscreen

- Predsedenik Vučić je ova tri dana iskoristio najbolje što može. On je popravio našu poziciju u svetu i podigao autoritet – objasnio je on.

Marko Matić, novinar Medijske mreže Antidot, kaže da je sam zamrznuti konflikt ne znači stagnaciju.

- Zamrznuti konflikt ne znači da nema komflikta. Jedna iskra može da ga zapali. To je kao da se igrate vatrom pored baruta – objasnio je Matić.

On kaže da Amerikanici ne beže od korekcije granica, nema više crvenih linija.

- Mi ni sada nismo dobili eksplicitnu podršku za rešenje, ali sama činjenica da su oni izrazili diplomatski stav to otvara velike mogućnosti i to je jasna poruka prištinskoj strani – kazao je Matić.

#Aleksandar Vučić

#Njujork

#Srbija

'