AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je imao korektan, dobar i konkretan razgovor sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Njujorku o tome kako dijalog treba da izgleda kad se formira Vlada u Prištini.

Vučić je nakon sastanka sa generalnim sekretarom svetske organizacije Antoniom Guterešom i nemačkom kancelarkom Angelom Merke rekao da Evropa želi rešavanje kosovskog problema.

- Nemačka, i kancelarka Angela Merkel, će uložiti svu svoju energiju, trud i snagu da se očuva mir i stabilnost u Evropi i zato će tražiti da se razgovara sve dok se ne pronađe rešenje za pitanje KiM. Nemačka kancelarka Angela Merkel iznela je svoj stav. Razgovarati i razgovarati, sve dok se ne nađe neko rešenje. Merkel je bezbroj puta ponovila da Kosovo treba da ukine takse, što ceo svet čeka. Francuska i Nemačka su za to da se napravi jedan regionalan skup kao onaj kada ga je Tači minirao i da se o tome razgovara u pokušaju da pronađemo kompromisno rešenje. Nema sumnje da Evropa želi rešavanje tog problema - kazao je Vučić i dodao:

Druga stvar o kojoj smo pričali bila je ekonomija - istakao je Vučić i dodao da je pozvao kancelarku Merkel u posetu Srbiji.

- Merkel je rekla da će u Srbiju doći do 2021. godine, a to znači da će tokom 2020. doći u Beograd. Do kraja mandata ona će posetiti našu zemlju, a to će biti velika čast za Srbiju - istakao je predsednik Srbije.

Vučić je napomenuo i da je Nemačka danas naš prvi trgovinski partner Srbije i dodao da je kancelarka Merkel opredeljena da se stvari na Balkanu ubrzano reše na miran način, kao i da je zadovoljan razgovorom sa njom.

Foto: TvPink Printscreen

- Merkel je veliki lider. Ona uvek ima energije, ali ima i dosta obaveza, ali je našla vremena da razgovara. Ona ima ideju o Evropi. Zato će da traže od nas da razgovaramo dok ne nađemo neko rešenje - rekao je Vučić.

Na pitanje novinara šta je rekla kada se predsednik Vučić požalio zašto Folksvagen nije došao u Srbiju, Vučić je rekao da je Merkelova rekla da se on i Bojko samo žale na to.

Vučić je napomenuo da je važan sastanak bio sa Micotakisom koji mu je rekao: "Aleksandre nemoj da brineš Grčka neće da menja svoj stav po pitanju Kosova."

SLOBODNI PROMET ROBE I USLUGA

Predsednik Srbije je rekao da je imao sastanak i sa Zaevom i Ramom oko slobodnog prometa robe i usluga.

- Očekujem ih 9. i 10. oktobra u Novom Sadu, zato što smatram da je važno što smo pokrenuli ideju o regionalnoj saradnji. To što smo razgovarali siunoć, to ćemo da konkretizujemo. Hoćemo politički i ekonomski dublje da se povezujemo i da izlazimo kao blok pred Evropsku uniju i druge, a ne pojedinačno. Gledaćemo da uvučemo tu i Kosovo. To je vrlo važno. A i Bosnu i Crnu Goru. To su na neki način epohalne ideje. Mi bi uvećali investicije, a i druge bi podiglo. To je vrlo bitno za sve nas. Našao sam punu podršku i kod Rame i kod Zaeva - istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je uveren da su svi u regionu shvatili da su pojedinačno mali i slabi na drugim tržištima, te da bi, uz uspostavljanje jedinstvenog tržišta, zajedno bili neuporedivo jači u nastupu pred svetom i pred EU.

Otvoreni smo, kaže, za nešto što neki zovu "mali šengen", ali kako god ga zvali, za nešto gde ćemo imati punu slobodu kretanja, prometa robe i usluga.

Vučić je rekao i da je danas imao dobar sastanak sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteršom,koji je pohvalio opredeljenje Srbije za mir i stabilnost i odgovornost Srbije u ponašanju .

PARLAMENTARNI IZBORI BIĆE ODRŽANI NA VREME U SKLADU SA ZAKONOM

- Te ideje danas možda ne izgledaju mnogo važne, ali garantujem da bismo dramatično uvećali nivo naših investicija, koji je već veliki, pomoglo bi i drugima... takvo okruženje bi sve nas podiglo - uveren je Vučić.

Predsednik Srbije je na pitanje novinara o izborima i predlogom zakona koji će da plasira Boško Obradović rekao da će izbori biti po zakonu, a da on Vuk Jeremić i Dragan Đilas mogu da podnose predloge zakone.

Foto: TvPink Printscreen

Vučić je novinarima u Njujorku rekao da mu ne pada na pamet da zbog lidera SzS-a Dragana Đilasa, Boška Obradovića, Vuka Jeremića odlaže izbore.

- Hoće da odlažu izbore, jer ne mogu da pobede, pa računaju da će moći ako ih pomere za nekoliko mesec - rekao je Vučić i dodao da imaju pravo da podnesu predlog zakona, ali da je očekivao da oni koji su "protiv diktarure", budu za izbore.

'IZAĆI ĆU SA TAČNIM CIFRAMA KOLIKO JE KOJI KLUB DOBIO NOVCA'

Vučić je na pitanje oko nedavnog dešavanju na stadionu Partizana kada su navijači tog kluba skandirali Vučiću pederu rekao da sa lažovima možete da razgovarate samo jezikom činjenica.

- Izaći ću sa tačnim ciframa koliko je ko dobio. Mnogi će biti iznenađeni koliko je koji klub primao. Hoću da tačno znaju koliko je ko novca dobio. Ako iko bude u stanju da nas demantuje za bilo koj dinar ja neću da budem na ovom mestu. Kada budete čuli koliko smo novca dali videćete koga favorizujem i koliki sam peder - rekao je Vučić.

'NISAM VIDEO TAČIJA - DA SAM GA VIDEO RAZGOVARAO BIH SA NJIM'

Na pitanje da li se sreo sa predsednikom privremenih institucija u Prištini Hašimom Tačijem, Vučić je rekao da ga nije video u Njujorku.

Foto: TvPink Printscreen

- Nisam ga video, da sam ga video ja bih sa njim razgovarao. Nije on ovde zvanično, nema bedž kao ja. Nemam ja problem da se vidim sa njim, da su me zvali ja bih sa njim razgovarao - kazao je Vučić.

'Hrvati napadaju one koji se bore za srpske interese'

Odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše to što je postao glavna tema u Hrvatskoj kazao je da se ne meša u odnose u Hrvatskoj i da se ne meša u njihove unutrašnje odnose, ali da imaju "nepogrešiv nos" za to da ocene ko se bori za srpske interese i njega napadaju.

- Godinu dana nisam dao nijednu izjavu o Hrvatskoj, oni svakoga ko je dobar srpski presednik stave sebi za protivnika, nepogrešiv nos imaju za to - kazao je Vučić.

Dodao je da on zna da Srbi nisu "anđeli i sveci" i da su činili zločine, ali u odnosu na Hrvate jesu moralno bolji.

- Nismo mi anđeli ni sveci, ali nismo mi pravili Jasenovac, nego oni. Mi hoćemo da pričamo o budućnosti, ako hoće da pričaju o oprošlosit su u veoma teškoj situaciji. Mislili su posle ulaska u EU i NATO da je Srbija zgažena - zaključio je Vučić.

#Aleksandar Vučić

'