AKTUELNO

Sagovornici Televizije Pink ukazali su na istorijski, ali i trenutni politički značaj obeležavanja akcije spasavanja američkih vojnika u Drugom svetskom ratu, posebno u na donose Srbije i SAD.

Diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da je obeležavanje 75. godišnjice od operacije "Halijard“ od izuzetnog značaja.

- Sigurno da odražava i stanje odnosa. Rekao bih da je to rezultat i neke vrste promene stava u američkoj administraciji, te ponovnog uvažavanja Srbije i srpskog naroda u spoljnopolitičkoj projekciji SAD sa ovom Trampovom administracijom. To smo već ranije registrovali vezano za pitanje KiM, a ovo je potvrda da se ti odnosi ipak kreću u nekom novom pravcu – istakao je Milivojević.

Foto: TV Pink Printscreen

On napominje da tokom školovanja nije imao priliku da učio o akciji spasavanja američkih vojnika iz ideoloških i političkih razloga.

- Bio je trenutak da se i te stvrai osvetle. Tri poruke su poslate u nedelju – prva je ova o odnosima, koja se uklapa u aktuelni kontekst srpsko-američkih odnosa, druga da je srpski narod definitivno bio antifašistički opredeljen, jer se ne radi samo o četničkom pokretu nego i o narodu koji je trpeo represiju čuvajući te ljude žrtvovao se, treća o savezništvu – rekao je Milivojević.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodao, glavna poruka je u tome da demantujemo one stvari koje dugi pokušavaju da revidiraju.

- Mi nećemo zaboraviti bombardovanje, ali to ne znači da ne treba sa muškarcima da govorimo na jedan korektan način – naveo je Milivojević.

Publicista Radovan Kalabić je podsetio da je misija „Halijard“ ili vazdušni most jedna od najvećih operacija te vrste u istoriji ratovanja.

Foto: TV Pink Printscreen

- Misija je počela krajem maja 1944. godine pod komandom generala Dragoljuba Draže Mihajlovića. Pranjani i Galovića poljana jesu centralno mesto, napravljen je i improvizovani aerodrom – rekao je Kalabić.

Prema njegovim rečima, pre početka same evakuacije Mihajlović je izdao naređenje da se spasavaju piloti i ukaže im se pomoć ako im je potrebna i da se čuvaju u narodu, a onda u saradnji sa vaduhoplovstbom u Bariju je dogovorano prebacivanje.

- Evakuacija je trajala od maja 1944. do februara 1945. godine. Mnogi zaboravljaju na aerodrom na Ozrenu, odakle je izvršena poslednja akcija evakuacije 20 oficira – naveo je Kalabić.

General Vidosav Kovačević, zamenik predsenika SUBNOR-a ističe da su Pranjani istorijska činjenica i da je spasavanje istorijska činjenica.

Foto: TV Pink Printscreen

- Spasavali su ih srpski dobri domaćini- naveo je Kovačević i dodao da ovo jeste pokušaj resetovanja odnosa, ali da je to tako minorna vinjeta u odnosu na globalni Drugu svetski rat.

#Vojska

'