AKTUELNO

Dogovor Beograda i Prištine podrazumeva da i jedna i druga strana podjednako izgube, da bi obe strane podjednako dobile, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon razgovora sa senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem.

Vučić je rekao da je Beograd spreman na svaki razgovor, jer je on lekovit i dodao da bi popravljanje odnosa između Srba i Albanaca i uspostavljanje trajnog mira bilo od ogromne koristi za Srbe i Albance, kao i sve narode koji žive u regionu. Predsednik Srbije je zahvalio senatorima na trudu da se pronađe rešenje za nastavak dijaloga.

- Kao što znate nedavno sam imao razgovor sa američkim državnim sekretarin Pompeom, ovo je nastavak važnih razgovora koje imamo sa američkim državnicima. Interes Srbije je inteziviranje dijaloga na političkom nivou i da odnosi Srbije i SAD budu bolji. Mislim da smo unapredili naše bileteralne odnose i da na tome treba još raditi – kazao je Vučić.

Kako dodaje, danas su razgovarali o napretku ekonomske saradnje, onome od čega će građani Srbije da imaju velike koristi.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

- Mi smo mala zemlja, Amerika je najveća sila sveta i za nas je važno da učestvujemo u zajedničkim ekonomskim projektima. Danas smo najviše vremena posvetili razgovoru KiM. Ja sam zahvalan dvojici senatora što se trude da pronađu rešenje za nastavak dijaloga i što žele da bude postignut sporazum između Beograda i Prištine. Ja sam izneo nedvosmislen stav Srbije, da Srbija očekuje ukidanje taksi i da Srbija želi postizanje kompromisnog dogovora, ali da taj dogovor ne može da bude ispunjenje ciljeva jedne strane, a da srpska strana ne dobije ništa – naveo je Vučić i dodao da je svaki razgovor lekovit, kao i da će biti obeležena 75. godišnjica operacije Halijard.

Predsednik Vučić da kaže da je sa senatorima razgovarao i o stanju u regionu.

- Senatori su mi ukazali koliko su zadovoljni ekonomijom u Srbiji i da treba raditi na vladavini prava - rekao je Vučić.

Marfi i Džonson: Donosimo jasnu poruku, i demokrate i republikanci su uz Srbiju

Senator Džonson rekao je da ceni gostoprimstvo predsednika Vučića i da želi da iskaže podršku Amerike srpskom narodu.

- Mi želimo da vidimo da narod u ovom regionu ima napredak. Srbija ide napred snažnim koracima, mi cenimo to. Neslaganje između Srbije i Kosova treba da se reši - naveo je Džonson.

Kako dodaje, Amerika će uraditi sve da podrži dijalog Beograda i Prištine i da se on zasniva na "davanju i uzimanju".

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

- Amerika je ovde da vam bude prijatelj. Obe nacije će imati našu podršku - rekao je Džonson.

Senator Kris Marfi rekao je da SAD želi da odnosi sa Srbijom budu još bolji.

- Ove nedelje smo bili u Prištini, nadamo se da će nakon kosovskih izbora oni učiniti korake koji su potrebni da se nastavi dijalog - rekao je Marfi i dodao i da su republikanci i demokrate za to da odnosi Srbije i SAD budu još bolji.

Odgovarajući na pitanja novinara Džonson je rekao da će Amerika na kraju postizanja sporazuma između Beograda i Prištine taj sporazum i podržati i da oni pružaju podršku, a ne vrše pritisak.

Vučić je rekao da pozicija Srbije nije nimalo laka, a da Albanci očekuju da dobiju potvrdu onoga što misle da su već dobili.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

- Naravno da će najveći pritisak uvek biti na Srbiji, i to je pitanje i za Evropsku uniju. Mi se nekada pravimo kao da ne znamo šta se desilo 2008. godine i nakon toga. Srbija može da razgovara o svemu, ali ne o tome da nema kompromisnog rešenja – naglasio je Vučić i zahvalio se senatorima nazvavši ih prijateljima Srbije.

#Aleksandar Vučić

'