AKTUELNO

Profesor doktor sa Fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić smatra da albanskim separatistima na Kosovu i Metohiji ne treba davati onu snagu koju oni nemaju, kao ni podršku koji sve više gube.

- Sve vesti poput one da Amerika zove takozvanu vojsku Kosova na vojne vežbe sa NATO treba uzeti sa dosta opreza, jer je dosta tih takozvanih lažnih vesti. Prvenstveno se NATO sam jasno izjasnio da je protiv formiranja vojske Kosova – ističe on i dodaje da Amerika i NATO zovu na vežbe kosovsku policiju.

Foto: TvPink Printscreen

Kako on kaže, ne treba stvarati atmosferu usijanja, u ovoj situaciji kada se naša diplomatija nalazi na veoma dobrom putu da odnosi u svetu pređu u našu korist.

Doktor Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost rekao je da je jedini cilj Albanaca da zauzmu severni deo Kosova.

Foto: TvPink Printscreen

- Ova izborna kampanja na Kosovu u apsolutnom nedostatku ideja stvorila je konsenzus među svim političkim partijama koje učestvuju na predstojećim kosovskim izborima da je mera uspeha napad na predsenika Vučića i Srbiju, i da druga politika ne postoji - rekao je Dragaš i dodao da je nezamislivo i neverovatno u kom stepenu je rasprostranjena korupcija u svim nivoima društva na Kosovu.

Prema njegovim rečima, opasnost po Srbe je permanentna kada je Kosovo u pitanju. Ono što je najvažnije sada jeste da je pojačana diplomatska aktivnost Srbije pomerila granice kada je u pitanju kompromis sa takozvanim Kosovom koji podržava Zapad.

Demo Beriša, predsednik matice Albanaca u Srbiji rekao je da će na na KiM doći do unutrašnje reorganizacije po završetku izbora u oktobru.

Foto: TvPink Printscreen

- Čini mi se da smo u prethodna dva dana bili svedoci da su Amerikanci rešili da u periodu po završetku kosovskih izbora i pre završetka izbora u Srbiji reše taj međuprostor koji usporava nastavak dijaloga – rekao je Beriša, i dodao da poruka američkih senatora u Prištini i Metjua Palmera pokazala da Amerikanci žele da izvše korenite promene na Kosovu.

On je objasnio da će Amerikanci sigurno pokazati inicijativu da reše ovaj problem koji su oni napravili na ovim prostorima jer je to njima isto cilj koliko i svima nama.

#Albanci

#Kosovo

#SAD

#Srbija

'