AKTUELNO

Revizija tužbe za genocid narušiće odnose Srbije i BiH, navodi ministar spoljnih poslova Srbije.

Ramuš Haradinaj želi sebe da predstavi kao političku žrtvu, a on je ratni zločinac, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Dodaje da se političkim pritiscima pokušava da oslobodi ratni zločinac i da počinje da veruje da EU želi da legalizuje da su ratni zločini protiv srpskog naroda dozvoljeni i nekažnjivi.

- Oni ne mogu bez glasova Srpske liste da donesu takvu odluku. Na to nemaju pravo po rezoluciji 1244 i takva odluka je nelegalna. Po toj rezuliciji jedine oružane snage su UN - KFOR - pojasnio je Dačić.

On je dodao da Prištinu ne zanimaju stavovi UN, te da je pokušaj formiranja oružanih snaga Kosova dodatni faktor nestabilnosti i da će se Srbija boriti protiv toga svim političkim sredstvima. Dačić je uveren da ne postoji mogućnost da poslanici Srpske liste glasaju za formiranje vojske Kosova.

Dačić: Zajednički kandidat može da bude samo Vučić

Lider SPS-a Ivica Dačić kaže da vladajuća koalicija još nije donela odluku o zajedničkom kandidatu za predsedničke izbore, ali da njegova stranka ostaje pri stavu da će podržati kandidata koji ima šanse da pobedi u prvom krugu, a to je Aleksandar Vučić. On kaže da je čitao istraživanja i napise u medijima da Nikolić može da pobedi bez podrške SNS i Vučića i dodaje da "jedva čeka da se Nikolić kandiduje bez SNS-a". Dačić  je ponovio da stav SPS-JS ostaje da će podržati zajedničkog kandidata ukoliko to bude Vučić. Upitan da li će za podršku tražiti mesto premijera on je rekao da je na toj poziciji već bio i da ne vidi razlog zašto bi to ponovo tražio.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, ministar Dačić je rekao da ukoliko Sarajevo pokrene reviziju tužbe protiv Srbije za genocid to će narušiti odnose dveju država.

- Prošlo je više od dvadeset godina od rata u Bosni, a mi stalno imamo vraćanje u prošlost i podsticanje nestabilnosti u regionu. Jasno smo rekli predsedvajućem Saveta ministara BiH Denisu Zvizdiću da ukoliko dođe do toga da će to narušiti naše odnose - rekao je Dačić.

S. P.

#Bosna i Hercegovina

#Ivica Dačić

#Predsednički izbori

#Ramuš Haradinaj

'