AKTUELNO

Zastrašivanja Srba na Kosovu i Metohiji pojačala su se po raspisivanju izbora za prištinske institucije za šesti oktobar. Sagovornici Pinka ističu da će ovu predizbornu kampanju obeležiti antisrpstvo i agresija na srspki živalj na KiM.

Predrag Rakić, iz Centra za društvenu stabilnost kaže da se kompletna američka scena, i opozicija i vlast usaglasila da se mora zadovoljiti minimum srpskih nacionalnih interesa. Zahvaljujući diplomatskoj ofanzivi predsednika Aleksandra Vučića mi danas imamo mogućnost da nas u Vašingtonu saslušaju, dodaje on.

Foto: TvPink Printscreen

- Mislim da je albanska politička scena na Kosovu i Metohiji skliznula u jedan ekstremni politički nacionalizam. Njega je bilo i ranije, ali se danas čini kao da se političke partije na Kosovu zapravo utrkuju koja će bolje da ocrni i napada Srbe rekao je Rakić i dodao da je dobar pokazatelj objedinjenog stava SAD o tome da Vlada Kosova mora da ukine jednostrane takse koje za cilj imaju samo povećanje trenja u dijalogu Beograda i Prištine, ali i u regionu.

Kako on kaže, takse nisu u skladu ni sa CEFTA sporazumom, niti sa internim propisima kosovskih zakona, te da su one političko oruđe. Takođe je objasnio da se još postavlja pitanje da li su četiri stuba fukcionisanja SAD: Stejt department, Pentagon, Bela kuća i Kongres doneli jedinstven stav da se takse ukinu, i da se vrati pregovaračkom procesu koji će uroditi plodom.

Igor Simić, potpredsednik Srpske liste objasnio je da su neki Srbi takođe najavili učestvovanje na ovim izborima sa političkim ciljem napada na Srpsku listu, na jedinstvo srpskog naroda, koji je jedini bedem odbrane i opstanka Srba na Kosovu i Metohiji. To je, kako on kaže, još jedna u nizu pokušaja da se Srbima na ovim prostorima onemogući normalan život.

Foto: TvPink Printscreen

- Kao što je najavljeno iz Srpske liste, mi ćemo odluke o daljim koracima doneti u direktim konsultacijama sa Beogradom, odnosno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i predsenikom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem. Situacija jeste problematična, takse su i dalje na snazi, a sa raspisivanjem ovih vanrednih parlamentarnih izbora imali smo eksploziju nasilja nad Srbima, koja je krunisana ispisivanjem uvredljivih OVK grafita u Štrpcu - kazao je Simić.

Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji rekao je da je Haradinaj uplašen jer ne zna kakvim dokazima raspolaže srpska strana pred suđenje u specijalnom sudu u Hagu.

Foto: TvPink Printscreen

- Zabrana predaje posmrnih ostataka porodica koji su nastradali na Kosovu, ukazuje na to da je kosovska politička scena došla do potpunog usijanja i da zakon tamo ne vlada. Ovi posmrtni ostaci moraju da se predaju unesrećenim porodicama, ono što oni rad eje potpuno nepojmivo, i poziva na svaku osudu – rekao je Beriša, i naglasio da je ovo pokušaj da se na ovaj način ti tragovi ovih krivičnih dela u Đakovici i oko Đakovice unište, kako bi se zaštitio Haradinaj.

Kako on zaključuje svi svedoci koji su i dalje živi, moraju biti zaštićeni, i ne smeju biti izloženi opasnostima. Republika Srbija, prema njegovim rečima raspolaže sasvim jakim materijalnim dokazima koja mogu nepovoljno da utiču na političku elitu takozvanog Kosova, pre svega na Haradinaja.

#Kosovo

#Nasilje

#SAD

#Srbi

#Srbija

'