AKTUELNO

Srbija je životno zainteresovana za stabilnost Bosne i Hercegovine i za opstanak Republike Srpske.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da ne vidi zašto bi se pogrešno tumačio odlazak predstavnika Srbije na proslavu dana Republike Srpske 9. januara, jer je, kako je rekao, Srbija uvek bila tamo.

"Mi imamo veoma korektan odnos, poštujemo Dejtonski sporazum, poštujemo celovitost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ali sa druge strane poštujemo i Republiku Srpsku i sa njom imamo specijalne odnose. Tamo živi više od milion pripadnika srskog naroda i to je naš nacionalni i državni interes", rekao je Dačić za TV Pink.

Dačić je dodao da misli da predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vućić ima veoma konstruktivnu ulogu kada je reč o Bosni i Hercegovini i da su veoma važni sastanci sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Ustavni sud BiH ranije je osporio 9. januar kao Dan RS, što je izazvalo oštre reakcije političara iz tog entiteta. Predstavnici Vlade Srbije najavili su da će prisustvovati obeležavanju Dana RS 9. januara u Banjaluci.

'