AKTUELNO

Šef srpske diplomatije smatra bilo kakvo uslovljavanje briselskih pregovora neozbiljnim.

- Kad bi neko gledao sa strane stekao bi utisak da (premijer Kosova Isa) Mustafa nešto odlučuje. Kosovo je tako snažan svetski faktor da će se zatresti Vašington i Brisel što je Mustafa rekao da neće nastaviti pregovore bez vizne liberalizacije - ocenio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić za TV Pink.

Premijer Kosova izjavio je u subotu da će dalji nastavak dijaloga sa Srbijom usloviti procesom liberalizacije viznog režima za građane Kosova.

- Mi ćemo učiniti napore da dobijemo odgovor od Evropske unije šta će se dogoditi sa vizama. Inače, biće nam teško da učestvujemo u daljem procesu (pregovora sa Srbijom) - rekao je Mustafa u intervjuu za Radio Dojče vele.

Dačić je pojasnio da o viznoj liberalizaciji odlučuju ministri unutrašnjih, a ne spoljnih poslova EU, i da je to tehničko pitanje ispunjavanja određenih kriterijuma.

- Očigledno je da oni (Kosovo) procenjuju da jedino putem uslovljavanja mogu da dobiju viznu liberalizaciju. Bilo kakvo uslovljavanje briselskih pregovora je veoma neozbiljno - istakao je Dačić.

On je o pitanju formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) kazao da je to suština briselskog sporazuma.

Dodao je da Srbija želi da bude konstruktivna i da nastavi dijalog, kao i da Beograd očekuje brzo formiranje ZSO, i zato je i potpisao briselski sporazum.

- To će biti prvi oblik srpske vlasti na Kosovu posle 1999. koji je priznat i od Kosova, i od međunarodne zajednice i od Srbije. Do sada smo imali paralelne strukture vlasti - naveo je Dačić.

On je ukazao i da EU po pitanju odnosa Beograda i Prištine često ima dvostruke aršine, koji se ogledaju u izjavama nekih njenih portparola, navevši posebno Maju Kocijančič.

- Maja Kocijančič  često ostaje gluvonema za važne stvari za Srbiju, a kad treba da se komentariše nešto na štetu Srbije, ona je prva u tome. Veoma lako daje izjave o Srbiji, a to je pokazatelj tih dvostrukih aršina - zaključio je ministar spoljnih poslova.

Komentarišući izjavu visoke predstavnice EU Federike Mogerini koja je sporazume Beograda i Prištine u Briselu ubrojala u 12 najvećih dostignuća Unije u 2015, Dačić je ukazao da to i jeste jedini spoljnopolitički uspeh EU.

- Iznenadjen sam da je EU navela 12 svojih dostignuća. Ne znam odakle im toliko. Jedini uspeh evropske spoljne politike jeste briselski sporazum. Mi smo spasili zajedničku spoljnu politiku EU. Šta su oni u prethodnoj godini utvrdili kao zajedničku politiku, osim sankcija Rusiji. Nemaju zajednički stav oko migranata, borbe protiv terorizma... - ocenio je ministar spoljnih poslova Srbije.

O eventualnom članstvu Kosova u UN, on je istakao da će Srbija "gde god može, ukoliko to nije deo nekog dogovora, učiniti sve da Kosovo ne postane član međunarodnih organizacija koje imaju statusni karakter, među kojima je bio i Unesko.

- Čeka nas velika borba, jer će Kosovo hteti da postane članica mnogih međunarodnih organizacija...Ove godine će to biti jedno od važnijih pitanja, ako ne i od podjednakog značaja kao i pitanje članstva Srbije u EU - poručio je Dačić.

On je naveo da je u tom smislu veoma bitno održavati kontakte sa drugim zemljama, ići im u redovne posete, jer se tako stiče podrška pri glasanju u raznim međunarodnim institucijama.

- Pre glasanja u Unesku ja sam okrenuo telefone više od 100 zemalja, želeći da imam određenu sigurnost na glasanju. Mora da se radi na tome... Ne možemo sedeći u Beogradu očekivati da neko glasa za nas. Sa prijateljima mora da se radi - naglasio je Dačić.

On je dodao da "niko ne treba da dovodi u pitanje naš evropski put, ali on ne treba da znači odricanje od onog što je veoma bitno, a to je pitanje Kosova".

- Mi jesmo za ulazak Kosova koje je asimetrično, ali nismo za ulazak u UN i učinićemo sve da se to ne desi - naveo je on.

Na pitanje da li se razmišlja o kandidatu Srbije za generalnog sekretara UN, Dačić je naveo da treba napraviti pravu procenu o tome kakve bi bile šanse našem kandidatu, jer bi, ako bi izgubio u prvom krugu, i to štetilo Srbiji. Dodao je da Srbija neće podržati kandidate Makedonije i Crne Gore, jer se u tom pitanju njihovi interesi ne poklapaju.

O unutrašnje-političkim pitanjima, pred ovogodišnje lokalne i pokrajinske izbore, Dačić, koji je i predsednik Socijalističke partije Srbije, kazao je da njegova partija ne planira promene u rukovodstvu, jer je Kongres već imala.

On smatra da vodeći politički faktori u zemlji treba da nađu zajednički imenitelj u strateškim ciljevima, misleći prevashodno na saradnju sa Srpskom naprednom strankom premijera Aleksandra Vučić i drugim koalicionim partijama.

- Za bilo šta što želimo da uradimo neophodna nam je stabilnost, a to znači da postoje dorbi odnosi između strateški najbitnijih faktora, odnosno između SNS, SPS i drugih koalicionih stranaka - poručio je Dačić i dodao da se on neće boriti da izgubi.

- Niko dobrovoljno ne istupa iz prve lige.. Ja da odem u opoziciju morao bih da kritikujem sam sebe - ukazao je Dačić.

Autor: G.N.

'