AKTUELNO

Kosovska zastava juče je ponovo postavljena na tvrđavu u Novom Brdu potvrdio je predsednik opštine Novo Brdo Svetislav Ivanović.

On je izjavio da su tu zastavu ponovo postavile nepoznate osobe na tvrđavu u tom mestu, kao da nema šatora i uniformisanih lica oko crkve u Novom Brdu.

Milovan Drecun šef Skupštinskog odbora za KiM kaže da slučaj na Novom Brdu nije usamljen, i da se takve i slične stvari često dešavaju na KiM, a sve sa ciljem da se zatre srpska istorija.

- Albanci sistematski rade na zatiranju bilo kakvog istorijskog postojanja Srba na teritoriji Kosova. Cilj je da dokažu da su Sbri kolonizatori i u tom smislu im je cilj da postanu članica UNESCO kako bi preuzeli upravljanje onim objektima koji se smatraju istorijski i kulturno značajnim – objašnjava Drecun.

On je ponašanje Albancana na KiM ocenio kao rušilačkim sa ciljem da se pokaže da je srpska istorija, zapravo njihova.

- Oni će u narednom period to intezivnije da pokušavaju. Važno je da Srbija spreačava da samoproglašena država Kosovo uđe u UNESCO. To sve rade oni koji žele da pokažu da je Kosovo navodno država. Zastava na tvrđava na Novom Brdu je poruka da Srba tu nikada nije ni bilo – ocenio je Drecun.

Foto: TvPink Printscreen

- Ovde je reč o politici najbrutalnijeg etničkog čišćenja koje u svetu ne bi smelo da postoji ni kao pomisao. Vi ne dozvoljavate ljudima da izađu na grobove, da zapale sveće, da posete crkve, manastire. Niko se ozbiljno ne angažuje da to spreči – kazao je.

Međutim, zastava na tvrđavi na Novom Brdu nije prva provokacija u skorije vreme. U pravoslavnoj crkvi Svetog Nikole takođe na Novom Brdu služena je katolička misa. Eparhija raško-prizrenska izrazila je protest ističući da je ovo čin zloupotrebe duhovne i kulturne baštine SPC.

Drecu kaže da to nije doprinos sradnje Vatikana sa SPC, ali kaže da svakako može da se uoči dugoročna tendencija samog Vatikana koje nije u skladu sa Pravoslavnom crkvom.

- Na KiM imate dosta Albanaca koji su katolici. Imate u nekim gradovima gde su podignuti novi katolički objekti. Mislim da bi i Vatikan trebao da reaguje na to – kaže Drecum, ističući da SPC ne može da očekuje reakciju jednog dela međunarodne zajednice.

Drecun je ocenio da je dobro što Vatikan ne priznaje Kosovo kao državu, a primetio je da postoji savez islamskih verskih poglavara i katoličkih poglavara i sveštenstva na Kosovu i Metohiji, koji je uperen protiv SPC i Srba.

Komentarišući saopštenje "kvinte" o Srbiji i Kosovu, Drecun je ocenio da je to pokušaj da se onemogući nastavak bilo kakavih daljih razgovora Beograda i Prištine i da je ohrabrenje Albancima da nastave jednostranu politiku.

- To je dobro poznata politika tih država koje su stvorile Kosovo i mislim da treba da ignorišemo takvo ponašanje i da ga osudimo - rekao je on.

Briselski razgovori vođeni su u statusno nezavisnom formatu, podsetio je Drecun, i Bedžetu Pacoliju poručio da neće biti razgovora dve nezavisne države jer to osim sto je polika aktuelne vlast i većinska volja građana Srbije.

- Nikada nećemo priznati samoproglašenu državu Kosovo u administrativnim granicama - rekao je Drecun i naglasio da je problem težak a Srbija spremna da razgovara o mogućim rešenjima.

- Kvinta nema mehanizam da nas natera da ih priznamo, a ko želi rešenje, mora da prestane sa huškačkim i destabilizujućim izjavama -  ocenio je on.

Komentarišući najave raspuštanja skupštine Kosova i moguće izbore, Drecun naglasio da je važno da u Prištini imamo nekoga sa kim može da se razgovara i koji bi rešenje mogao da realizuje, i da je zato Srbiji bitna njihova unutrašnja stabilnost.

- Nama je bitno da li će rasplet među Albancima na KiM dovesti do situacije da se ukinu takse, i da li će biti sagovornik spreman da razgovara, i da se postigne kompromisno rešenje - rekao je Drecun i naglasio da je za situaciju na KiM bitno pratiti ponašanje Vašingtona.

Zvanični poziv vlastima u Prištini na evropski skup u Helsinkiju koji je uputila Mogerini, on je ocenio kao pogrešan potez.

- Ne vidim šta je cilj, ne znam šta će da postignu, kako će to da ojača poziciju Prištine, a za Srbiju je to neprihvatljivo - rekao je Drecun i dodao da je put za razgovore preko ukidanja takse i prestanka jednostranih akcija Prištine kojima se ugrožava opstanak Srba, kao i sa provokacijama.

On je rekao da će Vlada Srbije i predsednik Vučić proceniti da li Srbija treba da učestvuje na skupu u Helsinkiju, a načelno je ocenio da Srbija treba da ima aktivnu ulogu, vodi igru, i bude na svakom mestu gde može da odogovori na laži Albanca. Na najave da će pred specijalnim tužilaštvom za zločine OVK biti i Daut Haradinaj, Drecun je ocenio da on kao vojni komandant ima komandnu ogovornost za zločine, ali i ličnu, jer postoje dokazi i izjave svedoka da je zločine lično činio. On je objasnio da postoje dokazi da je Daut Haradinaj bio nadležan za baze OVK u Tropoji u Albaniji, a na tom prostoru je bila "žuta kuća" , kao i da je održavao kontakte za radikalnim islamistima.

#Milovan Drecun

'