AKTUELNO

Deset oklopno - izviđačkih automobila BRDM-2 koji su pre šest dana stigli iz Ruske Federacije, danas su prikazani u kasarni "Mija Stanimirović" u Nišu, a u obilasku je učestvovao i predsendik Srbije Aleksanar Vučić.

Božidar Delić general u penziji za Novo jutro kaže da ovi automobili koji stižu u Srbiju su modernizovani i jesu važni za modernizaciju vojske.

- U svim sukobima su se pokazali kao dobri, najviše zbog najjačeg mitraljeza koji poseduju, oni su dobrodošli kod nas – rekao je Delić.

Vojska Srbije već neko vreme intezivno radi na svojoj modernizaiciji i usavršavanju kadrova, ali kako je ocenio vojni analtičar Vlade Radulović, važno je da to bude proces koji traje.

- Uvek je dobro objavljati i modernizovati vojsku. Ne mora niko da brine, stvari idu svojim tokom – dodao je Radulović.

Delić kaže da je uvek glavna pomoć Srbiji dolazila iz Rusije, naročito kad je u pitanju naoružanje.

- Sve što smo dobili su modernizovani, pa smo onda dobili. U poslednje vreme mnogo se govori kako će se uvoditi novi tipovi naurožanja. Reformom vojske još za vreme Šutanovca ukinuti su taktički nosioci koji su do tada brinuli o naoružanju i to je moja jedina zamerka – rekao je Delić.

- Mi tek treba da stvaramo i napredujemo, ali moramo da imamo kadar i logistiku za to novije i modernazovanije. Mnoge stvari koje su zastarele smo izbaicli iz našeg naoružanja, a sve što je novo mora da se usavršava – kaže Delić.

Komentarišući činjenicu da Srbija vojno naoružanje kupuje is a istoka is a zapada, Radulović kaže da je urpavo to dokaz vojne neutralnosti.

- Košta nas skupo ta vojna neutralnost. Važno je da mi sarađujemo is a istokom i zapadom, zbog toga smo i neutralni. Saradnja sa Rusijom teče i funkcioniše, kao i saradnja sa Francuskom. Sarađujemo i sa Belgijom, al ii sama Srbija ima dobar potencijal za proizvodnju. Zastava je ta koja ima dobar potencijal. Takođe Yumco u Vranju doprinosi tome. Imamo da pokrijemo svaki segment – ističe Radulović, ističući da je važno da Srbija treba da teži nekadašnjoj Jugoslaviji.

Delić kaže da nije samo reč u proizvodnji, već i je i u nameni.

- Svako u Srbiji može da napravi pušku sa dve cevi, ali važan je i kalibar i posebne vrste municije koja se uklapa – kaže Delić.

#Rusija

#Srbija

#Vojska

'