AKTUELNO

Haški tribunal povremeno je bio korumpiran od strane velikih sila, pa postoji mogućnost i da u slučaju Ramuša Haradinaja Sud ne bude potpuno nepristrasan i da protiv onih koji su pozvani da daju iskaze, ne bude podignuta optužnica

- Ako protiv Haradinaja ne bude podignuta optužnica onda bi se on vratio nazad kao dvostuki heroj. Em je pobedio Hag, em je udario visoke takse Srbiji i onda bi njegova popularnost još više ojačala, a on bi postao neprikosnoven faktor na Kosovu - ocenjuje Popov.

On dodaje da bi i tom slučaju Specijalni Sud formiran za zločine OVK izgubio kredibilitet, pogotovo ako bi se znalo da protiv Haradinaja postoje dokazi, koji nisu uzeti u obzir.

Popov podseća da su, prema nepotvrđenim informačijama u Specijalnom tužilaštvu već saslušani kosovski predsednik Hašim Tači i predsednik parlamenta Kadri Veselji i još neki lideri, što, potvrđuje da Sud za OVK prikuplja dokaze i proverava ih kroz saslušanja.

Foto: Tanjug AP

- Ovde jedino postoji jedna nelogičnost, a to je da je taj sud formiran na osnovu izveštaja Dika Martija o "Žutoj kući", gde je ključnu rolu igrao Tači i očekivalo se da će on da bude prvi koji će podleći merama ovog Suda. Desilo se, međutim, da po treći put Haradinaj bude pozvan na saslušanje - kaže Popov.

Analizirajući moguća dešavanja na političkoj sceni na Kosovu i Metohiji nakon ostavke Ramuša Haradinaja i posledice po rešavanje "kosovskog pitanja", Popov vidi dva scenarija, ili vanredne izbore ili formiranje nove Vlade bez izbora.

Izbori bi, smatra on, značili novo odlaganje dijaloga, zamrzavanje konflikta, kao najgoreg scenarija i jačanje Haradinaja, a formiranje Vlade bez izbora mogli bi da znače najavu ukidanja taksi i nastavak dijaloga.

- Ako se opredele za izbore biće važno videti koja će garnitura doći na vlast, koliko će ona biti tvrda u tome da koči pregovore, a onda bi pretila opasnost da dođemo do zamrznutog konflikta, što je najlošija varijanta u celoj ovoj situaciji - kaže on i dodaje da bi se tada Evropska unija saplela u naporima da se pregovori što pre nastave i da se dođe do pravno obavezujućeg sporazuma.

- Ukoliko izbora ne bude, moguće je da će se uz politički inženjering, sastaviti neka Vlada koja bi pristala na određeno ili neodređeno stopiranje taksi. To bi omogućilo nastavak pregovora nakon čega bi se došlo do ključnog rešenje, gde bi Amerika bila ključni faktor u tim pregovorima - smatra Popov,.

Foto: Tanjug/Promo

Direktor centra za regionalizam naglašava da bi trebalo imati u vidu da je "Amerika nesporno ključni faktor na Kosovu" i kada je reč o političkim ili bilo kojim drugim pitanjima, te da su mnogi ovaj slučaj s Haradinajem doveli u vezu sa potezima Amerike.

- Nova politička garnitura u Prištini bi morala da bude prijemčiva i za varijantu razgraničenja, iza kojeg očigledno stoji i Amerika i koje bi, po njenom stavu, moglo brže da dovede do sporazuma. Ako bi se došlo do ovakvog scenarija, onda bi Amerika ubeležila veliki poen, jer bi bila ta koja je isposlovala jedan važan sporazum. Kao što je nekada isposlovala Dejtonski, a time bi pokazala i da EU nije sposobna da bez nje reši neka teška pitanja, kao što je pitanje Kosova - kaže Popov.

On napominje i da bi trebalo imati u vidu da je Specijalni sud za ratne zločine koje su počinili pripadnici OVK formirala Amerika, odnosno da je taj sud formiran na pritisak Amerike.

On dodaje da su na spisku tog suda Suda za OVK ratne vođe s kraja 90-ih i da je šansa ukoliko ima dovoljno dokaza za njih, da se oni sklone sa političke scene, što bi otvorilo prostor novoj garnituri da prvo uvede vladavinu prava, koja na Kosovu ne postoji, koja bi uljudila institucije, suzbila korupciju, koja je sada do neba nazidana.

- Ratne vođe na Kosovu sada, putem vlasti, naplaćuju svoje ratne zasluge, a to sve rade preko leđa građana Kosova - zaključuje Popov.

#EU

#Hag

#Kosovo

#SAD

'