AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Mađarske Janoš Adera prisustvovali su ceremoniji otkrivanja spomenika Janku Sibinjaninu na Keju Oslobođenja u Zemunu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Mađarska i Srbija danas žive san Janka Sibinjanina, a to je da imamo zajedničku politiku, da se borimo za zajedničke vrednosti i interese Srbije i Mađarske, srpskog i mađarskog naroda.

Vučić je, na svečanosti otkrivanja spomenika Sibinjaninu, u Zemunu, istakao da je važno da imamo ljude različitih naroda koji se poštuju i pomažu, te dodao da je srećan kada vidi zajedno srpske i mađarske zastave, koje su, i biće, ističe, i u budućnosti naše zastave.

- Veća čast verovatno ne postoji od one koja se dogodila Janošu Hudanjinu, Sibinjanin Janku. Ova imena obeležila su našu istoriju. Ne postoji niko ko se sa tolikim žarom borio za nas. Janoš Hudanji je svoj zvezdani trenutak doživeo baš ovde, u Beogradu – rekao je predsednik Vučić, ističući da jedinsto dva naroda je važno i danas.

Kako je dodao, Janoš Hudanji nije mogao ni da sanja ovakvu slavu. - Nije čudno što je u Srbiji proces napretka i obrazovanja, krenuo iz Mađarske. Ono što je važno je da imamo ljude koji se poštuju i sarađuju - istakao je srpski predsednik.

- Brinemo jedni o drugima, ne vidimo više probleme, već samo načine za dublju saradnju. Nije slučajno što je Mađarska nekada bila 12 trgovinski partner Srbije, a danas je peti - naveo je Vučić.

Vučić je primetio da verovatno ne postoji veća čast za Sibinjanin Janka od toga da danas toliki narodi tvrde da je bas njihov junak, a kao ono što je posebno dobro i važno naveo je da - oko toga nema nikakve svađe.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Jednog mađarskog velikaša, vlaškog porekla, koji je u Rumuniji rođen, a podignut u Srbiji, danas svi doživljavaju kao svog - rekao je Vučić i nazvao Hunjadija najvećim srednjovekovnim ratnikom sa ovih prostora.

Svako ime kojim ga nazivaju narodi sa ovih prostora je tačno, jer je Hunjadi sebe dao ovim prostorima, hrišćanskoj Evropi, svim narodima i zajedničkoj istoriji.

- Sa ogromnim žarom i verom se borio za Balkan, Evropu i slobodu svih nas - rekao je Vučić. Podsetio je da su Hunjadi i njegovi borci za Beograd zaustavili i naterali u beg Mehmeda II, koji je osvojio Konstantinopolj, a jedna stvar je od tada do danas ostala nepromenjena - svakog podneva po naredbi pape Kalista zvone zvona u Hunjadijevu čast.

Pošto je vetar otkrio spomenik, pre dvojice predsednika, Vučić je primetio da život ponekad odredi neke stvari, pa izgleda kao da su postrojeni gardisti, vojnici, imali čast da otkriju spomenik.

- Spomenik će biti dokaz večnog prijateljstva Srbije i Mađarske i naših naroda, nikada nikome ne smemo da dozvolimo da to prijateljstvo sruši - zaključio je Vučić.

Predsednik Mađarske je podsetio je da je Sibinjanin bio heroj u borbi protiv Turaka, sa kojima je ratovao u više bitaka. Njegova najveća želja bila je oslobađanje Srbije i Balkana i proterivanje Turaka sa ovih prostora.

- Svi su polagali nadu u vojnika Sibinjanina, pa tako i pred turski pohod 1453. U njega su se uzdali i Mađari i Srbi, svi su znali i verovali u vojvodu čije je ime bilo poznato svugde. Sibinjanin je, zajedno sa Srbima, 1456. uspeo da razbije turske galije tokom opsade Beograda – podsetio je mađarski predsednik.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vojska koju je predvodio Janoš Hunjadi, poznatiji kao Sibinjanin Janko, pobedila je otomansku vojsku na Kalemegdanu kod Sahat kule. Tri nedelje posle pobede nad Turcima, u okolini Beograda, u kampu njegove vojske zavladala je epidemija kuge od koje je i sam oboleo, a kasnije i umro.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Zvona koja se oglašavaju svakog dana u podne podsećaju na hrabrost, žrtvu i veru u branioce Beograda. Večni blagoslov svakom heroju bitke za Beograd – rekao je Ader obraćajući se okupljenima.

#Aleksandar Vučić

'