AKTUELNO

Nije prošao ni dan kako je srpski državni vrh upozorio da će se pojačati pritisak i hajka na Srbe na Kosovu i Metohiji, na administrativnom prelazu Jarinje u subotu je uhapšen Goran Stanišić (52), pod optužbom za navodne ratne zločine.

Prema rečima direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, "samo nekoliko sati pošto je predsednik Aleksandar Vučić najavio pritisak, on je i počeo, kako bi se zbog poziva vođama terorističke OVK na saslušanja u Specijalno tužilaštvo u Hag, napravila svojevrsna kontrateža, zarad smirivanja sopstvene javnosti, ali i ponovnog pokušaja da se stvara lažna slika o Srbima kao zločincima".

A maltretiranje i hapšenje Srba već dugo je oproban metod kosovskih policajaca. U periodu od maja 2014. godine do 21. jula uhapšeno je 50 Srba, povratnika ili onih koji su išli da obiđu svoja imanja.

U izveštaju Kancelarije za KiM o situaciji u južnoj pokrajini navodi se da su pripadnici našeg naroda hapšeni zbog navodnih krivičnih dela - ratnih zločina, špijunaže, te "širenja rasne mržnje, jer su nosili srpska obeležja na odeći". Maltretiranje, možda, najbolje opisuje slučaj Milorada Zajića, povratnika iz Kline, koji je lišen slobode kada je otišao da prijavi krađu na svom imanju?!

Foto: RTV Pink , printscreen

Posle privođenja, ali i vremena provedenog iza rešetaka, uglavnom bez dokaza, više od polovine Srba je pušteno na slobodu, što takođe jasno ukazuje na zastrašivanje. Advokati su više puta upozoravali da se ljudi prvo hapse, a onda se tek kreće u potragu za dokazima. Svim našim ljudima uhapšenim na KiM, besplatnu pravnu pomoć daje Vladina kancelarija.

- Hapšenje Stanišića je još jedan u nizu primera zastrašivanja Srba u cilju dovršetka etničkog čišćenja južne srpske pokrajine, naročito severa Kosova i Metohije. On je raseljen i od 1999. godine živi u selu Međulužje kod Mladenovca. Ovde živi i Bogdan Mitrović - simbol hapšenja na osnovu tajnih optužnica Prištine i lažnih svedočenja kosmetskih Albanaca - rekao je Đurić. - Stanišić je često dolazio na KiM, poslednji put pre mesec dana, i do sada nikakvih problema nije imao prilikom prelaska administrativnih prelaza.

Đurić ističe da "ni ovaj, kao ni mnogi raniji pokušaji, neće slomiti čvrstu volju srpskog naroda da ostane na svojim ognjištima, uz snažnu podršku svoje države Srbije".

Na postojanje takozvanih tajnih spiskova za hapšenje Srba koji se iz fioka izvlače po potrebi, upozoravaju srpski advokati iz pokrajine. Jedan od njih, Ljubomir Pantović, nedavno je saopštio "Novostima" da u fiokama kosovskog tužilaštva postoji nekoliko stotina tajnih optužnica protiv Srba sa KiM, koje kosovske vlasti aktiviraju s vremena na vreme. Istovremeno, predstavnici Srba sa KiM opominju da tajni spiskovi na kojima su ne samo raseljena lica, već i Srbi koji žive u pokrajini, predstavljaju posebnu vrstu psihološko-propagandnog rata sa ciljem da se raseljeni, ali i Srbi koji žive na KiM zastraše. Onima koji su morali da odu, šalje se poruka da se ne vraćaju, dok se Srbima koji su i dalje na KiM poručuje da će biti proterani.

Foto: Beta

IZBORI NA KOSOVU I METOHIJI IZVESNI: DIJALOGA NEMA DO KRAJA GODINE

Posle podnošenja ostavke premijera privremenih institucija na KiM Ramuša Haradinaja, jer je dobio poziv za saslušanje u Specijalnom tužilaštvu u Hagu, jasno je da je povratak za sto Beograda i Prištine teško obnoviti u skorijem periodu. Haradinaj se povukao uz obećanje da povlačenja taksa na srpsku u i robu iz BiH nema. Izbori u septembru su najrealnija opcija, a sprovođenje svih procedura i formiranje novih institucija takođe odlažu eventualni nastavak dijaloga. Ukoliko bi novi sastav privremenih institucija povukao namete, do obnavljanja razgovora možda bi moglo doći tek krajem godine ili početkom sledeće.

- U Prištini je nakon ostavke Haradinaja zavladao politički sukob među predstavnicima Albanaca, tamo se odvija rat svih protiv svih koji se bore za poziciju lidera u novoj vladi - istakao je Đurić.

- U prištinskim medijima i u drugim saopštenjima nema pominjanja horora koji su preživeli Srbi i drugi nealbanski narodi od terorističke OVK. Niko iz međunarodne zajednice nije čestitao kada se, na primer, general Vladimir Lazarević prijavio za odlazak u Hag, koji je za razliku od Haradinaja, ističe, branio Srbiju od agresije.

Govoreći o sudu pred kojim treba da se pojave Haradinaj i drugi pripadnici OVK, istakao je da reč o "sudu koji je zapravo samo privremeno izmešten sa teritorije KiM, ali da je to u suštini sud Kosova":

- Na teritoriji južne srpske pokrajine prištinsko pravosuđe je otelo 80.000 nepokretnosti Srbima.

POZIV ZBOG NELOJALNIH ALBANACA?

Prema nezvaničnim saznanjima "Novosti", poziv na saslušanje Haradinaju odnosi se na albanske žrtve koje su bile nelojalne OVK. Ipak, sumnja se da će dokazi biti pronađeni, jer su brojni svedoci ubijeni.

- Toliko je Albanaca u prethodnim saslušanjima svedočilo protiv njega i to svedoci koji su učestvovali u zločinima po naređenju Haradinaja, ali su oni u međuvremenu ubijeni ili zastrašeni - podsećaju porodice kidnapovanih i ubijenih na KiM i napominju da uprkos ubistvima svedoka postoje njihove pisane izjave.

ODLUKA O PRITVORU

Sudsko veće Specijalnog suda za ratne zločine u Prištini održaće u ponedeljak sednicu na kojoj će se razmatrati da li će biti produžen pritvor Stanišiću. Datum saslušanja biće određen naknadno. Stanišić je iz sela Slovinje kod Lipljana i otac je troje dece.

- Mom klijentu je određeno policijsko zadržavanje od 48 sati i nalazi se u policijskom pritvoru u Prištini. Detalji optužnice još nisu poznati - ističe za naš list advokat Miro Delević. - Kada je uhapšen, u automobilu se nalazio sa suprugom i majkom sa kojima je krenuo kod rođaka.

Inače, kosovsko Specijalno tužilaštvo saopštilo je da "postoji osnovana sumnja da je 15. i 16. aprila 1999. godine, Stanišić, u saizvršilaštvu, najpre proterao albansko civilno stanovništvo iz njihovih domova, a zatim iz porodica, koje su pokušavale da pobegnu od napada i nasilja, odvojio na desetine ljudi, koje su potom ubili".

#Hapšenje

#Kosovo

#Srbin

'