AKTUELNO

Francuski predsednik Emanuel Makron u ponedeljak stiže u posetu Beogradu, a tokom njegovog boravka Srbija i Francuska potpisaće 20 sporazuma, od kojih je pet iz oblasti naoružanja i vojne opreme.

Francusko-srpska saradnja u oblasti naoružanja i vojne opreme je skoro dva veka strateška, kaže dr Nenad Miloradović, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse. Podseća da su koreni srpske odbrambene industrije bazirani na francuskoj tehnologiji. Dodaje da Francuska i Srbija imaju potpisan sporazum o strateškoj saradnji i partnerstvu. Podseća da su nabavljeni "Erbasovi" helikopteri.

Foto: TV Pink Printscreen

Kaže da je na delu kulminacija dužeg perioda rada i saradnje francuskih i srpskih kompanija. Dodaje da će, u okviru toga, biti potpisano pet dokumenata, od čega su tri memorandum o razumevanju koji se tiču radarske tehnike i elektronske tehnike za vazduhoplovstvo, dok se ostali odnose na optoelektronske sisteme kojima Vojska planira da modernizuje svoje tenkove i borbena vozila.

- Oba ova sporazuma definišu i industrijsku saradnju, odnosno buduće uspostavljanje proizvodnje i održavanja ovih sistema. Treći memorandum potpisuje Prva petoletka iz Trstenika, koja ima ugovor sa MO da modernizuje naše artiljerijske siteme – kaže Miloradović za Pink.

Kada je reč o nabavci novih sistema naoružanja, Miloradović navodi da je konkretno reč o PVO sistemu "mistral" za koji kaže da je jedan od najboljih raketnih sistema ove vrste u svetu.

Foto: TV Pink Printscreen

Planirano je da se taj sistem integriše u sistem PASARS čime će se sposobnost Vojske Srbije značajno podici.

Miloradović naglašava da su u pitanju najsavremenije tehnologije i da je strateški cilj da se njima opremi Vojska Srbije i da se, što je moguće više, podignu njene sposobnosti da odgovori na savremene pretnje. "To je pravi put da se očuva mir i stabilnost u regionu", rekao je Miloradović.

Kaže i da uz to ide osposobljavanje domaće industrije da učestvuje u tehnološkoj utakmici u svetu.

Srbija i Francuska zajedno učestvuju i u mirovnim misijama.

#Emanuel Makron

#Novo jutro

'