AKTUELNO

U Srbiji je juče obeležen 7. jul Dan ustanka naroda Srbije - dan kada je rađevačka četa Valjevskog partizanskog odreda održala narodni zbor u Beloj Crkvi sa koga je pozvala na antifašističku borbu protiv okupatora.

Javnost je podeljena po pitanju proslave 7. jula. Istoričar Saša Adamović smatra da je potpuno normalno da veliki datumi u srpskoj istorji imaju različito poimanje u društvu jer je komunističa istoriografija bila politički obojena, dok iz Komunističke partije poručuju da se istorija ne sme prekrajati.

Predsednik Komunističe partije Joška Broz podseća da je 7. jula doneta odluka o ustanku u vili Ribnikara gde je bilo kompletno rukovodstvo države.

- Mnogo nedoumica u svemu ima. Nije Žikica Jovanović ubio tu dvojicu žandarma, nego su druga dvojica posle njegovog govora to uradili. Ali mi smo naučili da prekrajamo istoriju kako nama odgovara i kako trenutnoj vlasti odgovra –naveo je Broz.

Kako je dodao u jednom delu Srbije je ovaj praznik adekvatno obeležen, dok u drugom nije dat nikakav značaj.

Foto: TV Pink Printscreen

Broz smatra da je došlo do izjednačavanja kolaboracionista i Partizana iz Narodno-oslobodilačke borbe, te da pojedinici to koriste u političke svrhe.

- Nije u redu da se prekraja istorija, svaki spomenik treba da postoji. Moj ne dirajte, ja ne diram tuđe – rekao je Broz i dodao da prekrajanje istorije dovodi do svađa u narodu.

Kako kaže, svađamo se oko nečega što je bilo, umesto da se posvetimo trenutnim problemima.

- Ne živi se od prošlosti, nego od budućnosti – dodao je Broz.

Istoričar Adamović ističe je normalno da se veliki datumi različito poimaju jer je komunistička istoriografija bila žestoko ideološki i politički obojena.

- Samo je jedna jedina zvanična istina. Sasvim je normalno da su se kada je taj sistem propao pojavili oni koji različito gledaju na prethodni period. To je slučaj i u drugim zemljama. Revizionizam, bez obzira što je ta reč toliko ozloglašena, u istoriografiji je sasvim normalna pojava – naveo je Adamović.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, svaka generacija istoričara ima pravo da podvrgne preispitivanju rad prethodnih istoričara.

- Od 2001. godine se 7. jul ne slavi kao državni praznik. To i nije dan za praznovanje. Dva srpska žandarma je na pravdi Boga ubila grupa komunista – naveo je Adamović.

#Joška Broz

'