AKTUELNO

Vojnu vežbu povodom desetogodišnjice članstva Hrvatske u NATO, obeležio je skandal u kojem su hrvatski vojnici zajedno sa pripadnicima takozvane vojske Kosova pevali ustaške pesme o klanju Srba. Sgovornici Pinka saglasni su da je ovakvo ispoljavnaje nacionalne mržnje nedopustivo, ali različito gledaju na ulogu NATO pakta celoj situaciji.

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije.dr Dejanom Miletićem je istakao da Jens Stoltenberg uvažava srpsku neutralnost i da želi da razvija saradnju sa Srbijom.

- Srbija se oslanja velikim delom na EU, a iste zemlje su i članice NATO pakta – naveo je Miletić i dodao da Srbija ima mogućnost za prosperitet, ali ne uz konfrontaciju.

Foto: TV Pink Printscreen

On je podsetio da najveći deo srpskog izvoza ide u EU, oko 70 odsto trgovinske razmene je sa EU…to je realni život.  Miletić je istakao da ne treba stvarati neprijatelje.

Analitičar Tomislav Kresović NATO je jedna vrsta političke prostitucije na međunarodnom nivou.

- Stoltenberg je ovde bio, ispričao nam je svoju bajku kako je kao mali ovde jeo bombone, a u međuvremenu su nam 1999. godine bacali bombone sa osiromašenim uranijumom sa ciljem da se izvšre genocid nad srpskim narodnom, i našom teritorijom – rekao je Kresović.

To je, kako je dodao, efikasno izvršeno.

Kresović je dodao da u našem narodu postoji društveni zabaorav istakavši da je NATO počinio zločin nad srpskim narodom.

Ova vojna vežba ukazuje na ideju formiranja zajedničkih snaga sa Balkana, odnosno na pripremu za destavilizacju regiona.

Foto: TV Pink Printscreen

Stefan Stamenkoviski iz Srpskog sabora Zavetnici ističe da se Srbija se ne nalazi u podređenom položaju u odnosu na druge države u regionu, ali ni u odnosu na one koji pokušavaju da izvrše pritiske na našu zemlju iz Brisela i Vašingtona.

- Ovom vojnom vežbom se šalje poruka Srbiji sa željom da se izvrši pritisak i dođe do odrđenih popuštanja po pitanju Kosova i Metohije. Ova vojna vežba u koju su integrisani i pripadnici ttakozvane vojske Kosova, gde su se slale poruke i na najvišem nivoa, ali one ispod radara, poput pevanja ustaških pesama, govori o karakteru onoga što se priprema na Balkanu – naveo je Stamenkovski.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, u tom kontekstu treba posmatrati i sve druge promene na Balkanu.

- Treba upozoriti i građane i one koji su na rukovodećim pozicijama na poruke koje se šalju i ispod radara i ali i na pritiske sa najvišeg nivoa – rekao je Stamenkovski.

Prema njegovim rečima, NATO na ovaj način Srbiji šalje poruku da će ukoliko ne priznamo Kosovo i ne uskratimo podršku Miloradu Dodiku, koji je protiv ulaska BiH u Nato, oni podržati sve regionalne neprijatelje naše države.

#Hrvatska

'