AKTUELNO

Stručnjaci kažu da ne veruju da su mogući napadi na KiM.

Nestabilna situacija na Kosovu i Metohiji rezultat je nervoze prištinskih vlasti koje shvataju da im ističe vreme, složili su se politički analitičar Dragomir Anđelković i Zoran Dragišić sa Fakulteta za bezbednost. Oni su, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, rekli da vreme ide na ruku Srbiji.

- U toku je klasična igra zatezanja konopca Prištine, oni shvataju da vreme curi, što ide u prilog Beogradu. Zato treba da istrajemo i dobijemo na vremenu, zbog stanja u Sjedinjenim Američkim Državama, treba da kupimo vreme. U toj igri zatezanja konopca naša strana pokazuje da će da popušta, ali ne dozvoljava da taj konopac pukne - kaže Anđelković, naglašavajući da srpska strana mora ostati faktor stabilizacije u regionu.

Stari i novi ambasadori

Povodom izjave premijera Vučića da neće stani ambasadori da određuju gde će srpska vojska da bude raspoređena, Anđelković kaže da je verovatno u pitanju bio američki ambasador.-Američka administracija koja se bavi nama predstavlja staru strukturu prošlog američkog predsednika, zato nema jačinu to što oni kažu i rade. Mislim da je situacija u svetu sada promenjena i da će nova vlast doneti drugačiji stav po pitanju Kosova - rekao je Anđelković.

I Dragišić deli ovo mišljenje, a kada je u pitanju rizik od napada, on kaže da ne veruje da bi se iko usudio na takav korak.

-Te jedinice ROSU koje su juče bile u Kosovskoj Mitrovici nisu toliko opasne, oni više služe za provokaciju, bili bi bi najsrećniji bili da neko iz srpske kuće zapuca na njih. Jasno je i albanskoj strani da će morati da naprave mnoge ustupke i da učine nešto da na brzinu preokrenu situaciju. Srbija je vojnički superiorna u ovom delu Evrope i Albanci znaju da, kad bi krenuli u bilo kakvu akciju, da bi Srbija svakako reagovala, svakako nije moguća Oluja 2, neće biti pogroma na Kosovu - kaže Dragišić, podvlačeći da je politika Srbije politika mira.

S.A.

#Dragomir Anđelković

#Kosovo

#Kosovska Mitrovica

#Priština

#Zoran Dragišić

'