AKTUELNO

Premijer Kosova dodao je i da će primedbe Ustavnog suda biti poštovane prilikom izrade Statuta ZSO.

Isa Mustafa poručio je da o tome neće biti novih pregovora.

- To što je rekao Ustavni sud odnosi se na Statut (ZSO), pošto je Ustavni sud rekao da se Zajednica može formirati. Nema nikakve sumnje da Zajednica treba da bude formirana, i da to treba da bude u skladu sa Evropskom poveljom lokalne samouprave, i da treba imati u vidu sve odredbe Ustava Kosova. U procesu izrade Statuta obratićemo pažnju da sve bude u skladu sa Ustavom. Neće biti dijaloga ili ponovnih pregovora oko Sporazuma - rekao je Mustafa.

Upitan da protumači stav opoizicije da su Vlada i premijer potpisali sporazum koji je u suprotnosti sa Ustavom i zahtev opozicije da se održe vanredni izbori, kosovski premijer je rekao da novih izbora neće biti do 2018. godine.

- Izbora neće biti do 2018. godine i Sporazum nije u suprotnosti sa Ustavom. Ustavni sud je konstatovao da neke tačke sporazuma nisu u punoj saglasnosti sa duhom Ustava i mi ćemo to imati u vidu u narednim koracima formiranja Zajednice, kako bi sve bilo u skladu sa Ustavom", rekao je Mustafa.

On je ocenio da sporazum o Zajednici srpskih opština nije pravni akt, već je to statut te zajednice, i dodao da će u izradi statuta imati u vidu sve sugestije Ustavnog suda.

Kosovski premijer je rekao da će poštovati koalicioni sporazum sa Demokratskom partijom Kosova (DPK)  i da će Hašim Tači biti izabran za predsednika Kosova.

- Ima glasova protiv, ali to je ograničeni broj poslanika iz poslaničke grupe Demokratski savez Kosova (DSK), međutim oni ne dovode u pitanje izbor Tačija za predsednika Kosova - kazao je Mustafa.

Kosovski premijer je ocenio da je koalicija između DPK i DSK održiva, da je bilo manjih nesuglasica, ali da nije bilo ozbiljnih neslaganja koja mogu da štete koaliciji ili da dovedu do njenog prekida.

Autor: G.N.

'