AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na svečanom otvaranju mešovitog vojno-civilnog aerodroma za međunarodni vazdušni saobraćaj "Morava " kod Kraljeva istakao da Srbija dobija novi civilni aerodrom posle 33 godine, ali i da nije poslednji.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

-  Ovo je veliki i sveti dan za sve Srbe ma gde da žive  Prošlo je 630 godina od boja na Kosovu, 30 godina od Gazimestana, 20 godina od bombarodovanja. Ovo je novo mesto, jedno od kojih Srbiija može bukvalno do neba, do novih ciljeva i rezultata - istakao je Vučić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Danas je veliki i sveti dan za sve Srbe. Prošlo je 600 godina od Kosovskog boja, 30 godina od Gazimestana, 20 godina od NATO agresije. Ovo je mesto odakls Srbija može do neba, do novih ciljeva i rezultata. Pisao sam dugo ovaj govor, ali sam razmišljao šta to vredi – rekao je predsednik Vučić podsećajući da u medijma je danas u medijima govoro Miloševića na Gazimestanu, i filmove o kosovsom boju.

- Danas moramo da bramo rad, autoputeve, nove aerodrome, poslove kao našu budućnost, ali ne odričući se onoga što je najsvetije a to je naša istorija – dodoao je predsednik.

Kako je rekao, ponosan je što ne drži istorijski govor i što se nalazi na aerodromu „Morava“.

- Ono što se dešalao nije išlo u korist našeg naroda, vraćalo nas u pršlost. Danas, mi nismo žrtve i mi stvaramo svoju sudbinu i odlučujemo. Nismo narod iz Danteovog Pakla, oči su nam okrenute ka budućnosti. Ne tržimo da nam pomogne bilo ko, već znamo da od našeg truda zavisi naša budućnost – dodao je predsednik Vučić.

Kako je rekao, sada Srbija nije nikakva opasnost i ima svoju pozciju u svetu.

- Sada nema potrebe da Srbija izgovara velike reči i dobija poene od naroda. Potrebno je da hladne glave i racionalno pristupimo rešavanju problema. Želimo da sačuvamo mir, i živimo u miru sa svima – rekao je predsednik i dodao da ekonomski napredak zemlje je više nego očigledan.

- Znamo da je naš put dugačak. Osnovna razlika od prošlosti i sadašnjosti je da umemo da se zaštitimo, Srbija više na gubi – naglasio je predsednik Vučić u svom obraćanju.

Rekao je danas upoznao ženu koja se iz inostranstva vratila u Srbiju da nastavi da radi. Kako je naglasio, za državju je važno da se narod vraća u Srbiju.

- Dobila je ponudu da radi ovde, na aerodromu i odmah se vratila u Srbiju. Ljudi se vraćaju, a takođe imamo više dece nego ranije, mali je oporavak, ali važno je da smo trend pada zaustavljen – kazao je predsendik Vučić.

Prema njegovim rečima, važna poruka na današnji dan je da Srbija mora da nastavi da jača.

- Ekonomski moramo da ojačamo. To je bitno reći na Vidovdan – dodao je.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Primedbe oko njegove politike i rešavanje Kosovskog pitanja, predsednik Vučić kaže da terba obratiti pažnju na to da li neko daje drugi predlog.

- Oni nisu za kompromis. Uzimali su nam ono što su hteli. Zato mi danas o KiM govorimo otvoreno, ne stitidmo se pre svetom. Dali smo se za kompromis. 2004. kada su vršili pogron, i 2008. kada su proglasli nezavisnost, danas ih molimo da ne nepadaju srpski narod. Molim vas ne napadajte srpski narod! Otvoreni smo za mir, ali brinemo o svom narodu. Znamo kako ćemo da zaštitimo naš narod – naglasio je predsednik Vučić.

Predsednik je zahvalio svima na podršci kroz koje je Srbija prošla u teškim reformama kroz koje je zemlja prošla.

- Naša posvećenost podrazumeva red i rad. Hvala što ste podržali teške reforme kroz koje smo prošli. Danas je vreme za našu ekonomsku konsolidaciju. Mi smo jedan te isiti narod, nema razlike između Srba koji žive svuda u svetu – dodao je on.

- Mi našu prošlost moramo da podredimo budućnosti. Budćnost se nalazi u našoj sposbnosti da prihvaitmo realnost i da se borimo    Mi ćemo da ulažemo u našu snagu. Bićemo mnogo jači neko pre 10, 15 i 30 godina. Ulažući u vojsku ulažemo u mir i stabilnost – rekao je Vučić i dodao da će Srbija čvrsto statjati iza svojih interesa i teži kompromisu i nepristajući na totalni i apsolutni srpski poraz.

Kako je dodao, Srbija se ne plaši pobeda i njene pobede ne znače ničiji poraz. - Ostvarićemo sve što samo zacrtali. To je ta nova Srbija – Srbija koja pobeđuje, Srbija rada i ne smeta joj se bilo ko pridruži na tom putu. Poleteli smo sa aerodoma ne da bi pali, nego da bi poleteli još više – rekao je Vučić.

On je dodao da je buduućnost Srbije u aerodromima putevima, fabrikama i pokušaćemo da vratimo što veći broj Srba da ovde imaju budućnost.

Vučić je rekao da je otvaranje aerodroma „Morava“ mala pobeda, koja najavljuje nove pobede i podsetio da se prvi put posle 33 godine otvara novi civilni aerodrom i da nije poslednji.

#Aleksandar Vučić

'