AKTUELNO

Na današnji dan 2001. Slobodan Milošević izručen je Haškom tribunalu. To se realizovalo istim helikopterom kojim je doleteo na Gazimestan.

Tačno osamnaest godina je prošlo od kada je lider i osnivač Socijalističke partije Srbije i bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević na osnovu uredbe Vlade Republike Srbije, koju je potpisao Zoran Đinđić, izručen Haškom tribunalu. On je izručen zbog sumnje da je počinio ratne zločine protiv čovečnosti i genocid u ratu vođenom na teritoriji bivše Jugoslavije, kao i protiv Albanaca sa Kosova i Metohije.

Milošević isporučen je Haškom tribunalu 28. juna 2001. godine, na srpski praznik Vidovdan. Ovaj praznik u srpskom društvu već je dobio mitološke konotacije.

Izručenje Miloševića Hagu je izazvalo političke sukobe i napetosti u Srbiji, koji su na kraju rezultirali ubistvom premijera Srbije Zorana Đinđića 2003. godine.

Foto: Tanjug

Milošević tog 28. juna pre 18 godina ukrcan  u helikopter i transportovan u Hag, u kojem će 11. marta 2006. godine preminuti. Na Vidovdan je otputovao na put, s kog se nikad neće vratiti u Srbiju. Mnogi su skloni da poveruju da su ga na taj put povele reči izrečene pred stotinama hiljadama Srba okupljenim na proslavi 600 godina od Kosovske bitke, 28. juna 1989. godine.

Ostaće upamćeno da je bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije policajcima koji su mu stavljali lisice na ruke samo rekao:

Znate li da je danas Vidovdan? - pitaoje Milošević tada.

Da podsetimo, Vlada Srbije na čelu sa ubijenim premijerom Zoranom Đinđićem, nakon pritisaka Zapada donela je 28. juna - na Vidovdan uredbu o izručenju Slobodana Miloševića Tribunalu u Hagu. Oni stu takođe doneli odredbu za njegovo hitno transportovanje u zatvorsku jedinicu u Ševeningen. Posle prebacivanja Miloševića u Hag, prvobitnoj optužnici za ratne zločine u Kosovu pridodate su i optužnice za genocid u Bosni i ratne zločine u Hrvatskoj. Dana 30. januara 2002. godine, Milošević je optužio haški tribunal da je izvršio "zli i neprijateljski napad“ protiv njega. U zapisnik je tada uneto da se ne oseća krivim.

#Slobodan Milošević

'