AKTUELNO

Posle "Figaro magazina" i "Marijan" objavio reportažu o situaciji u južnoj srpskoj pokrajini. U tekstu "Kosovo, etnička glavobolja" podsećaju da su i 1999. bili protiv bombardovanja.

Posle "Figaro magazina", o teškoj situaciji Srba na Kosovu, dvadeset godina posle sukoba u južnoj srpskoj pokrajini, piše još jedan čitani francuski nedeljnik "Marijan". U reportaži na šest stranica, pod naslovom "Kosovo, etnička glavobolja", ističe se, između ostalog, da je "Marijan" u svom uvodniku pre dve decenije glasno ustao protiv bombardovanja, a da je klima i dalje napeta.

- Srbi su masovno napustili Kosovo. Neki su se vratili, pokušali da se ponovo smeste, pa su konačno na kraju ponovo otišli. Danas ih ima samo pet odsto od ukupne populacije - ističe ovaj nedeljnik.

"Marijan" piše da se u zvaničnom govoru iz Prištine ističe da je Kosovo multietničko, ali da je dovoljno prošetati se samo sat da bi se shvatilo da od toga nema ništa.

- Kosovo ima svoju zastavu, ali čim se izađe iz Prištine sveprisutne su zastave Albanije ili UČK, čiji je kult življi nego ikad - naglašava list.

"Marijan" navodi da su sa albanske strane izgrađene velike džamije sredstvima Saudijske Arabije, dok se na srpskoj strani nalazi novi spomenik caru Lazaru koji su podigli Srbi u znak sećanja na Kosovsku bitku, kao i posteri predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina. Ističe se da Rusija nije priznala Kosovo, ali da to nisu učinile ni mnoge druge zemlje u svetu, kao ni pet država EU.

- Za razliku od zvaničnog i diplomatskog jezika, Srbi su malo prisutni, proterani su i svakodnevna situacija manjina je veoma teška - piše, između ostalog, u reportaži.

"Marijan" podseća na pogrom iz 2004, u kojem je ubijeno 19 Srba, spaljene 34 crkve i na stotine srpskih domova, što je pogodilo i ostale nealbance, ali i na ubistvo Olivera Ivanovića i Dimitrija Janićijevića.

- Nismo jedini - poručio je pomoćnik direktora redakcije "Figaro magazina" Žan-Kristof Bijison, posle reportaže u "Marijanu".

- Naše zanimanje nije da činimo zadovoljstvo niti da grešimo, nego da ubadamo olovku u ranu - citirao je Bijison tim povodom na svom tviter-nalogu Albera Londra, jednog od začetnika istraživačkog novinarstva u Francuskoj.

To je, za "Novosti", pojasnio ovako:

- Naš posao je da kažemo gde se nalazi patnja, a ona je danas među Srbima na Kosovu. Naša reportaža je izazvala mnogo reakcija, a svoj posao radimo da bismo pokazali istinu.

TEŠKO BEZ KFORA

U reportaži se govori i o prištinskim taksama od sto odsto, nedavnoj policijskoj akciji na severu, kao i o idejama o podeli, kojima se, kako se naglašava, protive Srbi južno od Ibra.

- Bez zaštite Kfora bili bismo u opasnosti - prenosi nedeljnik reči oca Save iz manastira Dečani, koji navodi niz napada sa potpisom Islamske države, uz otimanje crkvene zemlje i stalni život pod pritiskom.

#Francuska

#Kosovo

#Priština

'