AKTUELNO

Žitelji četiri opštine na severu Kosova - Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, nalaze se na korak od humanitarne katastrofe, jer u prodavnicama nedostaje osnovnih životnih namirnica. Sagovornici TV Pink Slobodan Samardžija i Aleksandar Apostolovski ističu da je neophodno da im država pomogne i učini sve kako bi se obezbedio njihov opstanak.

Prošlo je sedam meseci otkako su privremene prištinske vlasti jednostrano uvele takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH. Kao posledica toga, oko 400 privatnika, vlasnika radnji sa prehrambenom robom, planira da zatvori ove objekte, jer su im rafovi prazni, a već nekoliko dana im ne stižu mleko i mlečni proizvodi, kao ni zejtin, šećer i so.

Kada je reč ovoj anticivilizacijskoj odluci Prištine, Slobodan Samardžija, novinar i bivši dopisnik Politike iz Rusije, ocenjuje da je najvažniji zadatak Srbije da pomogne svojim građanima na Kosovu i Metohiji. Kaže da pomoć za njih znači i opstanak i ostanak na svojim ognjištima.

Foto: TV Pink Printscreen

- Prekid poslovanja, koje podrazumeva srpsku robu, ne odgovara ni Albancima ni nama i mislim da vlasnici radnji, zajedno sa vlastima u Srbiji, moraju da nađu način da opstanu dole – kaže Samardžija za Pink.

Ocenjuje da su dešavanja na Kosovu “otvaranje Pandorine kutije”.

Foto: TV Pink Printscreen

Aleksandar Apostolovski novinar Politike kaže da je najvažnije da se narod na Kosovu snabde svim neophodnim potrepštinama.

Ne treba zaboraviti upozorenja naših zvaničnika koja traju već dugo, a koja se odnose na mogućnost napada na sever Kosova. S tim u vezi, Srbija ne sme da načini nikakav potez koji bi nas u zapadnim medijima pretvorio u neke loše momke. Iako se najavljuju kontramere Srbije, vidim da se nikako ne donose i čini mi se da je to pamatnije – kaže Apostolovski, podsećajući da je međunarodna zajednica za svaki potez Prištine krivila “obe strane”.

Foto: TV Pink Printscreen

Podvlači da je od izuzetne važnosti voditi računa o ljudima na Kosovu i sačuvati hladnu glavu, odnosno ne povlačiti nikakve nervozne poteze.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#ALEKSANDAR APOSTOLOVSKI

#Kosovo i Metohija

#Novo jutro

'