AKTUELNO

Politička kriza u Makedoniji sve više se produbljuje.

Lider Socijaldemoratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev izjavio je večeras da ga je predsednik Republike Đordje Ivanov obavestio da ne može da mu da mandat za formiranje nove vlade Makedonije dok ne dokaže da ima poslaničku većinu. Nakon dvočasovnog sastanka s Ivanovim, Zaev je preneo da mu je predsednik rekao da SDSM ne može da dobije mandat za formiranje vlade kao drugoplasirana stranka po broju mandata, dok ne dokaže da ima većinu u Sobranju Makedonije. -Kao druga partija po broju mandata, ne možemo da dobijemo mandat za formiranje vlade. Objašnjene Ivanova je da treba da dokažemo da imamo većinu što znači 61 poslanika, čiji potpisi treba da budu dostavljeni Kabinetu Ivanova, nakon čega ćemo dobiti mandat - rekao je Zaev.

Politička kriza zbog tesnog rezultata na izborima

Pre Zaeva predsednik Makedonije je o političkoj situaciju posle neuspeha Gruevskog, razgovarao s liderima tri albanske stranke koje su osovjile poslanička mesta u Sobranju Makedonije - DUI UI Alijem Ahmetijem, Porekta Besa Biljalom Kasamojem i Alijanse za Albance Zijadinom Selom. Na vanrednim parlamentarnim izborima 11. decembra prošle godine, VMRO DPMNE je dobila 51 mandat, SDSM 49, a albanske stranke ukupno 20 mandata. DUI je dobio 10 mandata, Pokret Besa pet, Alijansa za Albance tri i DPA dva mandata.

Nakon dvočasovnog sastanka s Ivanovim, Zaev je preneo da mu je predsednik rekao da SDSM ne može da dobije mandat za formiranje vlade kao drugoplasirana stranka po broju mandata, dok ne dokaže da ima većinu u Sobranju Makedonije.

-Kao druga partija po broju mandata, ne možemo da dobijemo mandat za formiranje vlade. Objašnjene Ivanova je da treba da dokažemo da imamo većinu što znači 61 poslanika, čiji potpisi treba da budu dostavljeni Kabinetu Ivanova, nakon čega ćemo dobiti mandat - rekao je Zaev.

Nakon sastanka sa Zaevim, Ivanov se u predsedničkoj rezidenciji sastaje sa liderom VMRO DPMNE Nikolom Gruevskim kome je 9. januara poverio mandat, ali u zakonskom roku od 20 dana on nije uspeo da postigne novi koalicioni dogovor sa albanskom DUI Alija Ahmetija o formiranju nove vlade.

S.A.

#Izbori

#Makedonija

#Zoran Zaev

#Đorđe Ivanov

'