AKTUELNO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas, na kraju dvodnevne posete Londonu, da se malo po malo menja slika Srbije, koja je mnogo pozitivnija i slika jedne stabilne i ekonomski sve jače države, koja ulaže mnogo političkog kapitala, vremena i energije u regionalnu stabilnost.

Brnabić je istakla da su i u Londonu bila mnoga pitanja u vezi sa pitanjem KiM, ali i odnosa u regionu, širem nego samo na relaciji Beograd-Priština.

- Meni je, takođe, bilo izuzetno zančajno da sam imala vremena da predstavim ljudima koji ovde uglavnom ne razumeju šta znače te takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, da ne znači samo da je to dirketno kršenje CEFTA sporazuma - rekla je premijerka.

Podsetila je da je taj sporazuma potpisan 2006. godine.

- To ne znači samo da kršite sporazum koji niko od tada nije kršio pa čak ni Srbija, kada je 2008. jednostrano proglašena nezavisnost Kosova od strane privremenih insititucija u Prištini. Nismo ni potezali tako nešto ni kada je naš glavni pregovarač Marko Djurić bio praktično kidnapovan, mučen i ponižavan u Prištini - ukazala je Brnabić.

Foto: Tanjug/KABINET PREDSEDNICE VLADE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ bg

Ona je podsetila da je dan posle toga u Prištini bio veliki sajam i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da naše kompanije moraju biti tamo jer, u najtežim vremenima mora da bude racionalnosti da se održi nivo komunikacije.

A, trgovinski odnosi su bili nešto što nikada nije prestajalo, dodala je.

- Takse treba da se gledaju kroz jednu drugu perspektivu - ne samo da branite trzište na Kosovu i Metohiji, već vi praktično ukidate poslednji kanal komunikacije, koji je uvek bio otvoren i u najtežim vremenima. Mislim da su ljudi sada to razumeli i da ćemo imati, nadam se, još veću podršku da se te takse ukinu i da se dijalog nastavi - naglasila je Brnabić.

Što se tiče regionalne saradnje, podvlači da nema stabilne Srbije bez stabilnog regiona, te istakla da Srbija mora i da će nastaviti da ulaže u regionalnu stabilnost.

Foto: Tanjug/KABINET PREDSEDNICE VLADE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ bg

- Pričala sam sa premijerom Albanije Edijom Ramom oko nekih izjava koje su bile u poslednje vreme i zamolila da sednemo ponovo zajedno da vidimo gde smo, da podvučemo crtu i kazemo da ne vodi ničemu da imamo sve nestabilniji regiona. To će se obiti svima o glavu. Ajde da vidimo kako možemo da se vratimo unazad i vidimo kako možemo da jačamo regionalnu stabilnost i povezanost, da nastavimo da radimo zajedno. Na kraju to je i moja obaveza - objasnila je ona.

Brnabić je ukazala da je predsednik Vučić kada je bio premijer ostavio mnogo bolje regionalne odnose nego što imamo danas kada je ona predsednik vlade.

- Moram da vidim kako svi zajedno možemo ponovo da razgovaramo o tome da se vratimo tamo gde smo bili, a pre svega zbog poteza Prištine mi smo u goroj situaciji nego što smo bili - podvukla je ona.

#Ana Brnabić

#Kosovo i Metohija

'