AKTUELNO

U zimu 1999. godine dogodio se oružani sukob između srpske policije i pripadnika terorističke OVK u selu Račak. Tog dana ubijeno je 40 pripadnika albanske terorističke organizacije. Međutim, tadašnji šef verifikacione misije OEBS, Vilijam Voker, tvrdio je da je srpska policija izvršila masakr nad nedužnim civilima albanske nacionalnosti. Ovakvo tumačenje, podseća advokat Toma Fila, poslužilo je kao argument usmeren protiv SRJ, i kao legalno pokriće za početak NATO intervencije protiv naše zemlje.

Govoreći o 1999. godini i bombardovanju SRJ Jugoslavije, advokat Toma Fila kaže da je zapadu bio potreban povod za „pritiskanje dugmeta“, odnosno započinjanje agresije. Vest o mrtvoj četvoročlanoj albanskoj porodici u Peći trebalo je da bude upotrebljena za pokretanje akcije, međutim ispostavilo se da su ovu porodicu pobili Albanci.

- Tražili su povod i našli su ga u Račku – kaže Fila. Objašnjava da se naša policija povukla iz Račka, iz njemu nepoznatih razloga. Albanci su potom ušli, presvukli ljude, doneli ranije ubijene i predstavili ih kao civile koje smo mi masakrirali.

Foto: TV Pink Printscreen

Kaže da leševi nisu krvarili, da su na telu postojale prostrelne rane, ali ne i na košuljama...

- Smešno! Sve su izmontirali – kaže Fila. Podseća da je Vilijam Voker, tadašnji šef misije OEBS-a na Kosovu, bio u dogovoru sa Albancima i da je cilj ispunjen: Račak je iskorišćen kao povod za bombardovanje, a Srbija nije stigla da dokaže svoju nevinost jer „istina nikoga i ne zanima“.

"Račak je najveći fejk njuz s kraja 20. veka"

Francuski reporter Žan-Luj Tramble, koji je objavio reportažu o stradanju Srba na KiM u najnovijem broju "Figaro magazina", rekao je da je 20. godišnjica od prestanka NATO bombardovanja na SRJ bio zlokobni događaj koji je zahtevao da se tako nešto napiše.Tramble je bio jedan od retkih zapadnih novinara u Beogradu tokom bombardovanja 1999. godine i koji se još od tada interesuje za problem Kosova.  Kako je rekao, njega i pomoćnika direktora "Figaro magazina" Žan-Kristofa Bijisona pogodila je nepravda koja je Srbe zadesila. Događaji iz Račka i sve što ih je pratilo bili su, kako ističe, najveći "fejk njuz" s kraja 20. veka i jedan od prvih iz nove ere. Pokušavamo, navodi on, da se borimo protiv medijskih dezinformacija i da, koliko možemo, utvrdimo istinu.

Dragan Vujičić, novinar "Večernjih novosti" podseća da su i Markale nameštena operacija koja je imala katastrofalne posledice po naš narod.

Foto: TV Pink Printscreen

Potvrđujući izjave Vujičića i File, prof. dr Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije, kaže da su neki događaji kreirani samo kako bi se srpski narod predstavio kao zločinački.

Sigurno je da zločinaca jeste bilo i njih treba osuditi. Ipak, činjenica je i da je tokom 90-ih godina počinjen zločin nad istinom. Treba ostati normalan kada se uzme u obzir šta su nam radili i kako su nas predstavljali u svetu. Treba ostati normalan i sačuvati svoju svest nakon laži o Račku i Markalama. Znamo da su to laži, ali ne možemo da im se odupremo, da ih pokažemo svetu, da isplivamo! Međutim, sve ono što nam radili obilo se o glavu, pre svega Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, to pretvaranje laži u istinu nastavljeno je u Iraku, tokom Arapskog proleća, u Libiji... Kreirani su lažni povodi koji su se delili i širili putem medija, a koji su dovodili do strašnih žrtava – kaže Miletić.

Foto: TV Pink Printscreen

- Nakon što im se to obilo o glavu, vidimo da su počeli da zaostaju i da je Kina naglo „porasla“, da se svet promenio. Prema poslednjim istraživanjima, tačnije anketama, Amerikanci lažne vesti smatraju većom pretnjom od terorizma. Smatraju i da lažne vesti više narušavaju ugled države, a svojim odnosom prema istini i informacijima zapravo su narušili svoj poredak i poverenje svojih ljudi u njih same – kaže Miletić za Pink.

#Novo jutro

#Račak

'