AKTUELNO

Drugog dana posete, u sredu, grčki premijer će položiti venac na spomenik Rige od Fere.

19:07 - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić danas je imao odvojene sastanke s premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom i ministrom spoljnih poslova Nikosom Kocijasom tokom kojih je izražena želja za unapređenjem saradnje i razmotrena situacija na Zapadnom Balkanu i migrantska kriza.

Grčka strana je ponovila principijelni stav o nepriznavanju nezavisnosti Kosova uz poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i potvrdila podršku nastavku evrointegracija Srbije, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

18:22 - Premijer Grčke Aleksis Cipras rekao je da je s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem počeo razgovor o izgradnji železničkog koridora od Soluna do Beograda.

Cipras je na srpsko-grčkom poslovnom forumu u Beogradu kazao da je dogovoreno da se formira savet koji će se baviti saradnjom Srbije i Grčke, a čije se prvo zasedanje očekuje na proleće u Solunu.

Foto: Tanjug

17:44 - Premijer Vučić je, obraćajući se na Forumu, naveo i da je Srbija mesto sa kojeg privrednici imaju najveći prostor za bescarinski izvoz i poručio da je Srbija u mogućnosti da ponudi najbolje uslove za svakog investitora iz Grčke. Rekao je da Srbija danas privlači ubedljivo najveći broj investicija sa zapada u celom regionu zapadnog Balkana.

- Povećan je broj grčkih turista u Srbiju, ali je neuporediv sa srpskim turistima u Grčkoj. Broj srpskih turista će se povećavati, kao i suma novca koju će trošiti. Već sada srpski turisti u Grčkoj potroše 340 miliona evra. Poređenja radi na jednog čoveka iz Srbije koji ode u Hrvatsku 15-16 ide u Grčku - naveo je Vučić. Istakao je da su dva naroda prijatelji, da nas istorijsko i kulturno nasleđe povezuju te da se to može osetiti na svakom koraku.

Foto: Tanjug

16:44 - Prisutnima se obratio i premijer Vučić. - Želim svima da se zahvalim što ste došli u ovolikom broju. Pokušaću da budem što kraći. Naravno da smo prijatelji, razume se da se to može osetiti na svakom koraku. Za poslednje dve godine uspeli smo da stabilizujemo javne finansije Republike Srbije i prvi put imao suficit. Rast je bio od 2,8 procenata. Istovremeno posebno smo podigli prerađivački i industrijski sektor - rekao je premijer.

16:29 - Prisutnima se obratio i ministar privrede Goran Knežević, koji je rekao da je Srbija politički i ekonomski stabilna zemlja.

Foto: Tanjug

16:20 - Prisutnima se obratio predsednik PKS Marko Čadež koji je istakao da forumu prisustvuje 400 kompanija.

16:12 - Cipras i Vučić stigli su u salu hotela Metropol, očekuje se početak biznis foruma.

Foto: Tanjug

15:55 - Ulica kneza Miloša blokirana je za saobraćaj u smeru ka Gazeli zbog prolaska delegacije grčkog premijera Aleksisa Ciprasa.

13:57 - Premijer Grčke Aleksis Cipras sastao se sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem u dva odvojena sastanka.

Predsednik Nikolić izjavio je da su Srbiji dragocene zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova i Metohije, a predsednik grčke vlade poručio je da ta zemlja podržava Srbiju po pitanju Kosova i Metohije, želi da pomogne u njegovom rešavanju i neće tim povodom trpeti pritiske.

11:57 - Nakon sastanka premijera Aleksandra Vučića i Aleksisa Ciprasa, oni su se obratili novinarima i najavili zajedničku sednicu dve vlade u Solunu čije će zasedanje biti na proleće, kako bi timovi radili na unapređenju saradnje.

Foto: Tanjug

- Sastanak u Solunu će imati društvene teme kao glavne, ali i infrastrukturne, te će se u prvom planu naći povezivanje Soluna i Beograda - rekao je premijer Grčke.

Cipras je podsetio da Grčka ne menja svoj stav prema Kosovu, te da će njegova zemlja nastaviti da podržava Srbiju na putu ka EU.

10:30 - U Palati Srbija počeo je sastanak dvojice premijera.

Foto: Tanjug

10:21 - Ispred Palate Srbija organizovan je svečani doček za predsednika Vlade Grče Alekisa Ciprasa, uz najviše državne počasti.

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

10:13 - Zbog prolaska delegacije Grčke, na kratko je bio zatvoren auto-put u smeru od aerodroma ka centru grada.

Kako javljaju beogradski taksisti, za sada je zatvoren samo Bulevar Mihajla Pupina kod Palate Srbija, a naizmenično će se zatvarati pojedine gradske ulice, kako se kolona bude kretela. Iz bezbednosnih razloga, ti pravci se još ne znaju.

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

09:57 - Cipras je jutros doputovao u dvodnevnu radnu posetu Srbiji.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

On je sleteo nešto pre 10 časova na beogradski aerodrom Nikola Tesla, gde ga je uz prisustvo gardista Vojske Srbije dočekao srpski premijer Aleksandar Vučić.

Foto: Tanjug

Sa Ciprasom će danas razgovarati i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Kako je najavljeno, posle toga će biti održan plenarni sastanak delegacija Srbije Grčke, kao i obraćanje medijima dva premijera.

Sledi plenarni sastanak delegacija Srbije Grčke, kao i zajednička konferencija za novinare dva premijera u Hotelu Metropol.

Grčki premijer će tokom posete predvoditi i brojnu privrednu delegaciju svoje zemlje.Uoči dolaska u Beograd Cipras je izrazio očekivanje da će njegova poseta doneti i novi podsticaj za jačanje privredne saradnje.

- Srbija mnogo očekuje od posete Aleksisa Ciprasa, pre svega u smislu jačanja odnosa dve države i tradicionalnog prijateljstva. Poseti pridajemo veliki značaj, jer je važna za stabilnost i mir u regionu - rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ovo je Ciprasova prva poseta Srbiji otkako je izabran za premijera, a u Beogradu je bio decembra 2014, kao lider Sirize, tada najveće grčke opozicione stranke.

Kako podsećaju mediji poslednji grčki premijer koji je posetio Beograd bio je Jorgos Papandreu, početkom januara 2010. godine.

S. P./Č. N./I. P.

#Aleksandar Vučić

#Aleksis Cipras

#Beograd

'