separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

Vulin: 1999. - najteži trenutak naše istorije (FOTO)


Nikada u svojoj istoriji nismo bili tako sami kao 1999. godine kada su i narodi i zemlje koje jesu naši prijatelji bili daleko vođeni političkim elitama koje su smatrale da je bombardovanje Srbije i Savezne Republike Jugoslavije mala žrtva za svet koji im se nudi, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je danas otvorio Međunarodnu konferenciju "Odbrana od NATO agresije - 20 godina posle".


Vulin je u Domu Garde u Kasarni "Topčider" rekao da je 1999. godina bila možda najmračniji i najteži čas naše istorije.

- Nikada u svojoj istoriji nismo bili tako sami, samo sa svojim narodom", rekao je Vulin i poručio da su vojska i narod tada pokazi neverovatnu sposobnost otpora, hrabrost i veštinu a zatim je on ocenio da su Srbi prošli težak period nakon NATO agresije - kazao je.

Autor: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Damir Banda

Kako je ocenio, to je bio period u kojem je od nas traženo da se samoponištimo, da zaboravimo i da se odreknemo svojih ratnika, da zaboravimo suštinu i smisao naše borbe, period u kojem se od nas tražilo da prihvatimo krivicu za tuđe zločine, da se stidimo zločina drugih i da ih prihvatimo kao svoje.

- Ne može biti ni vojske ni države koja nema samopoštovanje, koja ne može da se nasloni na one koji su bili pre njih - istakao je Vulin.

Autor: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Damir Banda

Ocenio je da armija koja nema moral, snagu, sećanja i ponavljanja ne može biti pobednička armija i dodao da je moral iznad svega.

- Nije NATO zaustavila naša tehnika, nije ga zaustavila ni naša premoć, zaustavila ga je u kopenoj intervenciji svest da će se vojska i narod braniti - rekao je Vulin i podsetio da narodu i vojsci ništa drugo nije preostajalo "nego da se brane uporno, odlučno i sigurno".

Učesnicima se obratio i rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik Goran Radovanović koji je istakao da konferencija ima izuzetan značaj za sistem odbrane i širu društvenu zajednicu i dodao da će radovi svih učesnika biti publikovani u Zbornik "jer nećemo dozvoliti da činjenice i istina zasnovana na njima, o ovakvom činu brutalnosti i povrede međunarodnog prava, egzistira negde u zoni širokog polja pojedinačnih sećanja".

Autor: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Damir Banda

Na Konferenciji, koju organizuje Univerzitet odbrane Ministarstva odbrane Srbije, osim domaćina učestvuju i predstavnici Ruske Federacije, Narodne Republike Kine, Bosne i Hercegovine i Republike Belorusije.

Teme panela Konferencije su političke, pravne, ekonomske i ekološke posledice NATO agresije, bezbednosne i vojno-strategijske implikacije i operativno-taktička iskustva u odbrani od NATO agresije.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti