AKTUELNO

Tema emisije bili su evropska budućnost Srbije i predsednički izbori.

Gosti emisije "TV Debata" su Čedomir Jovanović iz LDP-a, Dragan J. Vučićević iz dnevnog lista "Informer", novinar Željko Cvijanović i direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Anita Mitić.

Nakon uvodnih reči o evropskoj perspektivi Srbije, usledila je oštra polemika učesnika emisije o tribini u Beškoj na kojoj je govorio Veselin Šljivančanin, a koji je Inicijativa mladih za ljudska prava prekinula.

Foto: Printscreen

Anita Mitić kaže da smo se vratili u prošlost, slaveći ratne zločince, navodeći da će to biti najveća prepreka na evropskom putu.

Čedomir Jovanović kaže da nije naša obaveza da brinemo tuđe brige i da je Srbija u poziciju u kojoj jeste zbog pogrešnih političkih procena ljudi koji vode Srbiju danas.

Foto: Printscreen

Željko Cvijanović kaže da postoji tendencija povratka u devetsdete, ali to nije ono što proizvodi srpsko društvo. Snage iz inostranstva pokušavaju Srbiji da "vrate ludačku košulju".

Glavni urednik "Informera" Dragan J. Vučićević je rekao da nema nikakvu ambiciju da podržava SNS, niti bilo koju drugu stranku u Srbiji, ali da je ona možda malo bolja od drugih.

- Ja podržavam politiku Aleksandra Vučića, jer omogućava Srbiji da ostane normalna - rekao je Vučićević, koji smatra da je put u Evropsku uniju gubljenje vremena.

- Vučićeva greška je to što vi niste odgovarli i idalje ste u ugledni političar, što niste iza rešetaka - rekao je Vučićević obraćajući se Čedomiru Jovanoviću, a potom dodao da je greška i to što je nevladinim organizacijama dozvoljeno da rade šta hoće.

Mitić je rekla da Inicijativa mladih već mesecima alarmira javnost da je radikalizacija nacionalnizma veoma opasna.- Da mislim da je ovde sve nenormalno, ne bih bila u Srbiji  - navela je Mitić, ukazavši da je Inicijativa mladih za ljudska prava u Hrvatskoj je jedina koja je podigla ploču Srbima poginulim u Oluji.

Foto: Printscreen

- Na tribinu vladajuće stranke u Beškoj doveden je ratni zločinac. Naše je pravo da izrazimo protest protiv toga, to se poštuje svuda u svetu. Dobili smo batine. Vi Srbiju branite tako što ćete tući jednu ženu, to je za vas pratriotizam - rekla je Mitić Vučićeviću.

Vučićević je rekao da prekidanje skupa nije demokratija, već fašizam, dok je Jovanović ocenio da je to demokratski potez.

- Šljivančanin znači novi Jasenovac, novu Srebrenicu u Srbiji - rekao je Jovanović i objasnio da misli na afirmaciju tih vrednosti.

Govoreći o slučaju u Beškoj, kada je Inicijativa mladih za ljudska prava prekinula skup, na kojem je govorio šljivančanin, Cijanović je reako da je to potez iz udžebika o obojenim revolucija.

- Mi smo izrazili protest i dobili batine zbog toga. Oni su nas pretukli - tvrdi Mitić i kaže da to nije princip koji promoviše demokratija. Vučićević je, međutim, rekao da je to obmana javnosti.

Foto: Printscreen

Jovanović je rekaoa da je ta tribina miniranje Vučića, od strane onih koji su orbiti Tomislava Nikolića, nesigurnih i koji ne znaju da li će dobiti njegovu podršku na izborima.

Lider LDP je rekao da u nekom delu podržava politiku premijer, ali da je Srbija ugrožena više nego ikad.

- SNS treba da reši hoće li u Davos ili u Bešku sa Šljivančaninom, jedno i druho ne ide. Mislim da bi Vučić u Davos, ali da je cena previsoka - naveo je Jovanović.

Cvijanović je ocenio da Jovanović pokušava da delegitimizujete Vučićevo nastojanje da osamostali Srbija, i dodao da je premijer podrška predsednik LDP potrebna kao "kamen u bubregu".

- Ne vidim da je sedenje na dve stolice pokušaj da se održe odnosi sa EU, a da se naoruža jer postoje ozbiljne pretnje u regionu - naveo je Cvijanović.

Foto: Printscreen

- Imam dokaze da ste vi strani plaćenik, da ste vi soroševski plaćenik - rekao je Vučićević, predstavljajući podatke o tome koliko je Inicijativa mladih za ljudska prava dobila novca.

Na pitanje Vučićevića da li je Kosovo nezavisna država, lider LDP je rekao da je jeste, a istog mišljenja je i direktorka Inicijative za ljudksa prava Anita Mitić.

PREDSEDNIČKI IZBORI

Govoreći o predstojećim izborima, Jovanović je rekao da Vuka Jeremića ne može da podrži zbog politike koju vodi.

-Voleo bih da vidim šta je politika Saše Jankovića. On je izložen prevelikim pritiscima - naveo je Jovanović i dodao da će sa njim razgovarati, te da je od predsedničkog kandidata važno da ljudima kaže istinu.

- Opozicija nema jedinstvenog kandidata, i ne treba da ima po svaku cenu. Opozicija nema adekvatnu politiku zbog čega nije konkurenta - naveo je Jovanović i dodao da je za njega izborna kampanja prilika da promoviše svoju politiku, ali da je poslednji čovek koji fantazira da će postati predsednik.

Vučićević, međutim, smatra da će se formirati "kampanja i levih i desnih" da se uruši Vučić jer ima smeta jaka Srbija, koja ravnopravno razgovara i sa EU, i sa Rusijom i sa SAD i sa Prištinom.

Cvijanović je rekao da će ključna tema predsedničih izbora biti to da li će Srbija izaći kao suverenija država, te dodao da ovo nisu izbori na kojoka ćemo dobiti predsednika iz opozicije.

Mitić je kazala da je neophodna kontinuirana borba za demokatiju i da će demokratske vrednosti biti tema kampanje.

Autor i voditelj emisije je novinar TV Pink Predrag Sarapa.

S.M.

#Debata

#Televizija Pink

#Željko Cvijanović

'