AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas da duboko veruje da su zemlje Jugoistočne Evrope posvećene bliskoj regionalnoj saradnji u borbi protiv postojećih, kao i novih bezbednosnih pretnji.

Dačić je na otvaranju regionalnog skupa o upravljanju i reformi sektora bezbednosti u organizaciji OEBS-a rekao da su aktuelni bezbednosni izazovi i pretnje nedeljivi, da ne poznaju granice i da niko samostalno sa njima ne može da se izbori.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

-Pred nama je imperativ da osmislimo i realizujemo zajednički pristup, međusobnu koordinaciju u što uspešnijem suprotstavljanju svim bezbednosnim izazovima i pretnjama, koje predstavljaju opasnost za mir, stabilnost i napredak naših društava - rekao je Dačić.

Ministar je naveo da Srbija pridaje veliki značaj reformi sektora bezbednosti i postigla je, kaže, značajne rezultate. On je naveo da je cilj reformi sektora bezbednosti u svakoj zemlji uspostavljanje i razvoj bezbednosnog sistema koji će omogućiti mir, stabilnost, prosperitet države i njenih građana i garantovati poštovanje ljudskih prava i vladavinu prava.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dodao je da je dobro uređen sektor bezbednosti jedan od najvažnijih elemenata za dobro upravljanje društvom u celini, te istakao da je reforma sektora bezbednosti kontinuiran i zahtevan proces, koji uključuje angažovanje širokog spektra aktera jedne države. Ta reforma ne obuhvata samo vladine administrativne, civilne i vojne organe, već zahteva aganžovanje institucija koje kontrolišu rad bezbednosnih organa, poput parlamenta i njegovih odbora, a značajan doprinos daju i organizacije civilnog društva i predstavnici akademske zajednice, kao i mediji.

#Ivica Dačić

'