AKTUELNO

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta traži od ambasadora SAD, Nemačke i Velike Britanije da javno i nedvosmisleno osude veličanje NDH, ustaša i Pavelića od evroposlanice Ruže Tomašić, više poslanika u Hrvatskom saboru i niza javnih ličnosti i medija u Hrvatskoj.

- Ambasasori navedenih država imaju obavezu da brane evropske vrijednosti u Hrvatskoj jer to ne čini aktuelna vlast koja što javno što prećutno podržava rehabilitaciju ustaštva i NDH. Brojne činjenice potvrđuju nespornu istinu da je temelj današnje Hrvatske ustaška ideologija i da je krajnji cilj ustaških snaga obnova genocidne NDH u granicama do Drine i Zemuna - kaže Linta u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Zbog toga je, smatra, potpuno jasno da bez suočavanja hrvatskog društva sa svojom genocidnom i zločinačkom prošlošću nije moguć trajni mir i stabilnost u regionu zapadnog Balkana.

Linta ističe da u Hrvatskoj nema unutrašnje snage da suočavanje sa prošlošću i da je zbog toga potrebno da se izvrši jak spoljni pritisak da hrvatsko društvo krene u proces denacifikacije po uzoru na Nemačku posle Drugog svetskog rata.

- Tragična je činjenica da je komunistički režim posle 1945. godine sprečio denacifikaciju hrvatskog naroda zbog lažne politike bratstva i jedinstva. To je glavni razlog što su proustaške snage na čelu sa HDž-om i Tuđmanom došle na vlast u Hrvatskoj 1990. godine s ciljem da realizuju ciljeve zločinačkog ustaškog pokreta i Ante Pavelića i stvore Veliku Hrvatsku bez Srba - naveo je Linta.

#Miodrag Linta

'