AKTUELNO

Srpska premijerka Ana Brnabić ocenila je danas u razgovoru s ministrom spoljnih poslova Slovačke i predsedavajućim OEBS-a Miroslavom Lajčakom da je Srbija veoma zadovoljna saradnjom s Misijom OEBS-a i posebnom pažnjom koju Slovačka tokom svog predsedavanja posvećuje regionu Zapadnog Balkana.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Miroslav Lajčak naglasio je da je budućnost Srbije i regiona u Evropskoj uniji i izrazio čvrstu podršku srpskoj vladi za nastavak reformi.

- Slovačka će, kao prijateljska zemlja, nastaviti da pruža pomoć i podršku Srbiji na njenom evropskom putu - rekao je Lajčak.

Foto: Tanjug/ Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević

Ana Brnabić navela je da je evropska perspektiva "suverena i strateška odluka Srbije čiji je cilj celovita promena društva u skladu sa evropskim standardima i vrednostima.

Kako navodi u saopštenju, Brnabićeva je gosta izvestila i o reformama u oblasti pravosuđa, koje su, prema njenim rečima, sprovedene transparentno i po prvi put uz ozbiljnu i temeljnu javnu debatu.

Foto: Tanjug/ Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević

Lajčak je, naglašavajući da dijalog nema alternativu, podvukao da je neophodno da Priština povuče takse na srpsku robu kako bi se prevazišla sadašnja situacija, i naveo da su stabilnost i napredak Srbije i regiona usko povezani s pronalaženjem kompromisnog rešenja sa Prištinom.

Foto: Tanjug/ Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević

Srpska premijerka naglasila je da Priština jednostranim potezima nanosi štetu, "kako svim građanima na teritoriji Kosova i Metohije, tako i čitavom regionu, ugrožavajući njegovu stabilnost".

Foto: Tanjug/ Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević

Ona je predsedavajućem OEBS-a zahvalila na saradnji i još jednom istakla značaj delovanja ove Misije na Kosovu i Metohiji, zaključuje se u saopštenju.

#Ana Brnabić

#OEBS

#Srbija

'