AKTUELNO

Niko ne može da odgovori na pitanje da li se nazire rešenje kosovskog problema, jer ko je očekivao da će nam Albanci nametnuti takse i pitanje je kako će se to dalje razvijati, smatra politikolog Jelena Vukoičić. ja ne verujem da je rešenje tako blizu, prosto se radi o jednoj situaciji u kojoj mi sada vidimo da na žalost ni brisel ni vašington iako su inicirali pregovore, zapad nikada nije bio spreman bg i pr zaista pregovaraju i da se dođe do kompromisnog rešenja.

-Ja ne verujem da je rešenje tako blizu, prosto se radi o jednoj situaciji u kojoj mi sada vidimo da, na žalost, Zapad, iako su Brisel i Vašington inicirali pregovore, nikada nije bio spreman da Beograd i Priština zaista pregovaraju i da se dođe do kompromisnog rešenja - rekla je Vukoičić u emisiji "Pravac".

Foto: TvPink Printscreen

Sam brisleski dijalog je obesmišljen, kako kaže, pre nego što je počeo i trebalo je da predstavlja niz usptupaka koje bi Beograd činio, jedan po jedan dok se Kosovu ne bi dozvolio ulazak u UN opet od strane Srbije.

Govoreći o svojim očekivanjima od sednice SB UN, koja bi trebalo da se održi u ponedeljak, 10. juna, Vukoičić kaže da ne očekuje ništa, ali da je svakako dobro da KiM budu tema.

-Zapadne države su se protivile da se stavlja na dnevni red, jer je na KiM "sve u redu“. Ne vidim kako bi moglo da se dođe do jedinstvenog stava zapadnih zemalja sa jedne i Rusije i Kine sa druge strane. Na žalost to će se pretvoriti u prepucavanje velikih sila, naročito zbog onoga što se desilo ruskom diplomati na KiM i dobro je da se o tome razgovara, ali ne očekujem nošta od sednice - zaključila je ona.

Nekadašnji šef diplomatije SRJ, Živadin Jovanović govoreći o skorašnjoj akciji ROSU na severnom delu KiM, podsetio je da je to samo jedan u nizu poteza albanskih političara koji se moraju posmatrati u celini.

Foto: TvPink Printscreen

-Pre toga je bilo uvođenje taksi na robu iz Srbije i BiH, pa neke Platforme, pa optužbe Srbije za navodni genocid, formiranje vojske KiM, donošenje statuta kojim se prisvaja Trepča, i to je čitav niz događaja koji se moraju posmatrati u celini - smatra Jovanović i dodaje da tu zapažamo jednu eskalaciju takvih akata,

- Slušali smo i izjave iz Tirane o ujedinjenju, pa da imaju ambicije prema raškoj oblasti i sve do Niša i Koridora 10. Ja mislim da su im njihovi patroni produžili povodac, tako da oni šetaju verbalno od Koridora 10 do obala Jadrana. Sve to govori o tome da je situacija složenija i koliko god želeli mirno političko održivo rešenje pomalo se udaljavamo od toga jer takvim potezima otežavaju to mirno rešenje - ocenjuje Jovanović.

#Kosovo

#Savet bezbednosti

#Ujedinjene nacije

#sednica

'