AKTUELNO

Upad specijalnih jedinica ROSU i hapšenje Srba predstavlja provokaciju i jasno pokazuje frustraciju političckog estabilištmenta u Prištini nakon jučerašnjeg govora predsednika Aleksandra Vučiha u Skupštini Srbije, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

- Nadam se da će prevladati solidarnost naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji. Jasno je i indikativno da se radi o provokaciji nakon iskrenog i briljantnog govora predsednika Vucića juče u parlamentu - rekao je Ružić.

On je istakao da je to itekako moglo da isprovocira politički estabilišment u Prištini.

- Radi se frustraciji političkog estbilišmenta u Prištini koji ne razume duh vremena i nisu svesni šta čine kao što sto učinili i sa uvođenjem anticivilizacijskih taksi. Moramo da pokažemo smirenost, ali i odlučnost - rekao je Ružić.

On je rekao da je presednik Vučić pokazao odlučnost time što je pozvao međunarodnu zajednicu, pre svega zapadne partnere, da urazume politički estabilštement u Prištini i time što je borbena gotovost podignuta na viši nivo.

Takođe je istakao da to što je Vučić kazao da nećemo dozvoliti više nikada da se desi bilo kakav pogrom ili novi Bljesak ili Oluja "poruka koja nije pucanje prazne puške".

- Predsednik Vučić je pozvao na pomirenje dva naroda i na iskren i otvoren način je govorio o onome što sledi nama i Albancima u budućnosti i pozvao na pomirenje dva naroda koji će biti najbrojniji i to je izazvalo nervozu. To je ono sto nalaže onima koji su u prištinskom estabilišmentu da reaguju nervozno i zato su uradili ovo jutros - rekao je Ružić.

Upitan o izjavama o pokretanju inicijative presednika SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina za specijalni status Sandžaka, Ružić je odgovorio da je uveren da predsednik Vucić u pravu kada kaže da on nema nikakav kapacitet u Sandžaku i da ne može da naruši poredak.

- Takva inicijativa je jedan politički pamflet protivan ustavu i zakonima jednog politickog davljenika i voajera koji želi da skrene pažnju na svoj značaj tako što bi pokušavao da izazove nered - rekao je Ružić.

On je ukazao da država ulaže ravnomerno u sve opštine u Srbiji i da je u proteklom periodu u Tutinu i Novom Pazaru otvoren veliki broj škola i domova zdravlja, da se gradi autoput...

Prošle godine kaže, skoro 30 miliona dinara opredeljeno je za Bošnjački savet, a iz Fonda za manjine za pet projekata u tom delu Srbije predviđeno je dva miliona dinara, i to su značajna sredstva, rekao je ministar.

#Branko Ružić

#Kosovo i Metohija

#Priština

'