AKTUELNO

Predsednik Srpske liste Goran Rakić istakao je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić uživa apsolutnu podršku Srba sa KiM, a da, kako Rakić navodi, Vuka Jeremića treba da bude sramota za sva zlodela koja je učinio i sve laži koje ne prestaje da iznosi.

Rakić je u saopštenju, između ostalog, naveo da je Jeremić "licemer koji je pokušao da sahrani Rezoluciju SB UN 1244 svojim diletantnim i glupim pitanjem Međunarodnom sudu pravde".

Prema rečima Rakića, Jeremić je učinio više na legalizaciji takozvano Kosova nego svi albanski političari i sponzori zajedno.

Jeremić se nije setio da se pozove na Rezoluciju SB UN 1244 ili da, kako navodi Rakić, svom šefu Borisu Tadiću i potrčku Borku Stefanoviću predoči da postavljanje granica između Srba i Srba na Jarinju i Brnjaku nije u skladu sa Ustavom Srbije.

- Srbe na Kosovu i Metohiji posebno iritira pokušaj blaćenja direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića koji sa svojim timom svakodnevno radi na rešavanju problema našeg naroda, između ostalog i problema koji nam je diletantskim pitanjem MSP-u, uspostavljanjem granice između Srba i Srba i drugim nakaradnim sporazumima napravio Vuk Jeremić - navodi se u saopštenju.

Rakić postavlja pitanje zašto sve te predloge o kojima govori, Jeremić "nije implementirao dok je njegov režim devastirao pregovaračku poziciju Srbije".

Rakić je tako reagovao na ocene koje je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izneo u intervju Novoj televiziji.

Jeremić je kritikovao način na koji su u poslednjih sedam godina vođeni pregovori o Kosovu i Metohiji tvrdeći da su Albanci dobili sve što im ide u korist, dok je Zajednica srpskih opština ostala mrtvo slovo na papiru.

On tvrdi i da je Aleksandar Vučicć rekao da će kosovski Albanci na kraju dobiti punu nezavisnost čime je zadao "fatalni udarac" našoj pregovaračkoj poziciji zbog čega druga strana, kako kaze, nema motiv da napravi bilo kakav ustupak.

Jeremić je rekao i da platforma Beograda mora da bude utemeljena na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN i Ustavu Srbije, saopštila je Narodna stranka.

- Ni u slučajevima Kipra i Irske, niti u bilo kom drugom slučaju teritorijalnog spora posle Drugog svetskog rata, nikada nijedna strana nije bila spremna da u miru formalno odustane od dela svoje teritorije. To ne bi smela ni Srbija - rekao je Jeremić.

#Goran Rakić

'