AKTUELNO

Srpski premijer danas završava posetu Belorusiji.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom razgovarao o vojnotehničkoj saradnji, i da će više o detaljima moći da govori početkom aprila.

- Ljudi u Srbiji treba da znaju da Srbija nije nikakva velesila, ali će Srbiju, svakome ko pomisli, biti mnogo teže da napadne nego što je to bi slučaj ranije i to je rezutlet naših dogovora, a o svim detaljima moći ću da govorim za mesec ili dva početkom aprila - poručio je premijer nakon sastanka.

Foto: Tanjug

Kako je rekao živimo u svetu prepunom promena, i to je ono što je za nas važno i podvukao da nikoga nećemo da napadamo i ništa tuđe i ničije ne želimo "ali moramo da budemo uvek dovoljno spremni da svoju teritoriju i narod zašitimo".

On je dodao da su otvorena brojna pitanja i apostrofirao da će radne grupe nastaviti razgovore i da će određena rešenja brzo biti nađena, a da su neke stvari već i dogovorene.

Lukašenko uskoro u Srbiji?

Premijer Vučić je najavio da Lukašenka očekuje uskoro u Srbiji,  ističući da on odlično razume poziciju i politiku naše zemlje. On je dodao da je današnji sastanak trajao trostruko duže, i da je pre svega bio prijateljski.  - Zahvalan sam mu na svemu, i sigran sam da ćemo imati bližu saradnju - dodao je on.

Premijer je dodao i da je sa predsednikom Belorusije razgovarao i o namenskoj industriji, o  mogućnostima kada su u pitanju automatske i snajperske puške, a gde Belorusi mogu da učestvuju elektronikom gde jesu bolji od nas kao i o zajedničkom izvozu na treća trsžista.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko poručio je da će Belorusija nastaviti da podržava Srbiju i založio se za jačanje trgovinske razmene između dve države.

- Uvek smo vas podržavali, čak i u najtežim vremenima, i uvek ćemo vas podržavati. Učinili smo to, iako to nekada nije bilo dobro za nas - poručio je Lukašenko.

Foto: Tanjug AP

Premijer Vučić posetio je danas i Hram Svih Svetih u Minsku. On je tom prilikom razgovarao sa sveštenstvom hrama, koje mu je uručilo veliku ikonu Jovana Krstitelja, poklon za Hram Svetog Save u Beogradu.

Premijer je Hramu poklonio ikonu Bogorodice Trojeručice.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug AP

Vučić se prvog dana posete u Minsku sastao sa beloruskim premijerom Andrejom Kobjakovim, koji je istakao da je Srbija ključni ekonomski partner Belorusije na Balkanu.

Dva premijera prisustvovala su potpisivanju više međudržavnih sporazuma iz oblasti privrede, zdravstva, turizma, kulture, sporta i vojno-tehničke saradnje Srbije i Belorusije.

Vučić je izjavio da je u Minsku sa zvaničnicima Belorusije razgovarao o nabavci oružja i oruđa, pre svega za zaštitu našeg neba, kao i o potencijalnoj nabavci "lovaca" i protivavionskog oružja, po najpovoljnijim uslovima.

Foto: Tanjug

- Razgovarali smo i o fabrikama koje će zajednički da proizvode oružje ili municiju za treća tržišta - rekao je Vučić. Premijer je u Minsku rekao da je sa beloruskim zvaničnicima razgovarao i o stvaranju zajedničkih kompanija.

U srpskoj delegaciji su i ministar odbrane Zoran Đorđević i ministar privrede Goran Knežević, kao i gradonačelnici Smedereva Jasna Avramović, Valjeva Slobodan Gvozdenović i Sremske Mitrovice Vladimir Sanader.

Vučić se sastao i sa predsednikom Saveta Republike Nacionalne Skupštine Belorusije Mihailom Mjasnikovičem.

J. Stanković

#Aleksandar Vučić

#Belorusija

#Poseta

'