AKTUELNO

Internetom kruži snimak na kom udruženi navijači Dinama iz Kijeva i Dinama iz Zagreba skandiraju "Ubij, ubij, ubij Srbina ". Takođe, u Rijeci su na više mesta pokidani plakati s fotografijama Milorada Pupovca i natpisom ispisanim pola ćirilicom pola latinicom ‘Rođen u Hrvatskoj’.

Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono informacionog centra „Veritas“, za Novo jutro kaže da nije iznenađen ovim ponašanjem navijača.

Foto: TvPink Printscreen

- Vidi se da je jedna grupa navijača iz Zagreba došla kao pomoć navijačima iz Kijeva. Dinamo iz Kijeva je igrao protiv nekog koga vole Srbi. To inače jako podseća na odnose Srba i Hrvata u Hrvatskoj. Sećam se da smo mi nekada u mom selu uvek navijali za Ruse, Hrvati su navijali za nekog sa zapada i ta praksa se izgleda nastavlja – objašnajva Štrbac.

Ni Maraija Đorić, stručnjakinja za bezbednost, nije iznenađenja ponašanjem hravtskih navijača. Kako je objasnila, upravo su stadioni idealan poligon za iznošenje političkih stavova.

Foto: TvPink Printscreen

- Ako pogledamo ukrajinsku navijačku scenu, navijači su do 2014. godine bili naklonjeni Srbiji i podržavali je po pitanju Kosova. Međutim, 2014. desilo se da Rusi i Ukrajina ulaze u sukob, i onda se desilo da ukrajinski navijači se okreću hrvatskoj i gruzijskoj navijačkoj sceni – objašnjava Đorić, koja takođe objašnjava da “u huliganstvu postoji beduinski sindrom”.

- Taj “beduinski sindrom” znači da je neprijatelj mog prijatelja moj neprijatelj – objasnila je Đorić.

Nebojša Damnjanović, istoričar, za Novo jutro kaže da ovakva dešavanja u Hrvatskoj ne treba da iznenađuju.

- U vremenu socijalizma, i nekadašnje Jugoslavije se ovako nešto dešavalo. Ovakve stvari ne treba da nas zaprepaste – objašnjava Damnjanović.

Foto: TvPink Printscreen

Štrbac kaže da postoji zakon o nacialnim manjinama, i da treba ukazivati na težak položaj Srba u Hrvatskoj.

- Ima dosta grafita protiv Srba u Hrvatskoj, i ovo što su uradili na utakmici su uradili svesno. Cilj im je da i ukoliko ne dobiju svog predsednika u EU kroz ovu kampanju ukažu na vrlo težak položaj Srba u Hrvatkoj – smatra Štrbac.

Đorić smatra da je suštiniski problem u sprsko-hrvatskim odnosima je “ideologija neustaštva”.

- Ova idelogija je sve više popularna. Imao jednu povampirenu ustašku avet, a to su primetili i neki državnici. Oni daju imena ulicama koje su tipičnog ustaškog perioda, kao što je “10. april” dan kada je osovan NDH, ili Mile Budak koji je poznat po strašnoj idologiji protiv Srba. Mislim da ukoliko Hrvatska želi da bude deo evropske porodice, treba da štiti sva ljudska prava – smatra Đorić.

#FC Dinamo Zagreb

#Hrvatska

#Srbija

'