AKTUELNO

Razgovor patrijarha i predsednika nije bio nimalo lak, ali je bio otvoren, rekao je Selaković.

Predsednik Aleksandar Vučić je na poziv patrijarha Irineja prisustvovao sednici redovnog godišnjeg zasedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve nakon čega je u obraćanju medijima precizirao da se razgovaralo dva i po sata. Predsednik Vučić je naglasio da je tokom zasedanja pokrenuto pitanje i položaja Srba u Republici Srpskoj, ali i o demografiji stanovništva.

Spajanje interesa države i crkve je po Nikoli Selakoviću, sekretaru predsednika Srbije, jedna od ključnih tačaka kada je u pitanju aktuelna sitacija u zemlji.

Foto: TvPink Printscreen

- Predsednik Vučić je predsednik Srbije koji pokazuje malo drugačiji pristup rešavanju svih pitanja. Samim tim je jedan ovakav događaj i prisustvo Vučića i Dodika nešto izuzetno važno – istakao je Selaković.

Kao je objasnio, predsednik Vučić ima jasan stav da crkva ima pravo na stavove, a sam poziv patrijarha, je po Selakoviću, glavna poruka crkve.

- Patrijarh je rekao da se predsednik junački bori za Srbiju i Kosovo, i naravno ukazao na jednu ozbiljnu neizvesnost koja postoji u toj junačkoj borbi. Umešani su interesi velikih sila, ali treba da imamo poverenje da u borbi moramo da uspemo – objasnio je Selaković.

Kako je objasnio, razgovor predesnika i patrijarha nije bilo ni malo lak, ali kako kaže to mu daje još više na značaju.

- Poznato je u istoriji da crkva i pojedini episkopi naše crkve znaju da reaguju na državnu politiku. Ovo je jedan ozbiljan korak ka stvaranju nacionlanog jedinstva i nacionalnog konsenzusa po onim pitanjima koji su od izuzetnog značaja za državu i narod – rekao je Selaković.

Selaković je takođe podsetio da je patrijarh ukazao i na ozbiljne neizvesnosti borbi predsednika Vučića za Srbiju i Kosovo, imajući u vidu da je kosovsko pitanje jedno od najkompleksnijih.

- Idelno rešenje postoji u našim glavama, ali je daleko od realnosti, presednikova politika je da izvučemo maksimum u granicama naših mogućnosti. Razgovor juče nije bio nimalo lak, ali je bio otvoren - rekao je Selaković.

On je dodao da je pored pitanja KiM bilo reč i o drugim projektima, od kojih je neke predsednik Vučić sam inicirao, između ostalog i da se završi Hram Svetog Save. Selaković je naveo da će najveći deo mozaika u Hramu ove godine biti gotov.

- I pored toga što jučerašnji razgovor nije bio lak, važno je da je do njega došlo i da smo izašli ne kao dve, već kao jedna srpska strana. Uloga patrihjarha je velika, i sve pohvale, jer je on imao mudrosti da uputi ovakav poziv dvojici predsednika i da lični doprinos koji deluje pomiriteljski i razumno za ceo naš narod bez obzira gde živi -  rekao je Selaković. On je dodao da su dve stvari na KiM važne - narod i svetinje.

#Aleksandar Vučić

#Nikola Selaković

#Patrijarh Irinej

'