AKTUELNO

Nije tražio pitanja unpared, nije tražio autorizaciju. Sve je prepušteno meni. Planiram da mu pošaljem intervju, bez da se postidim i jedne sekunde, rekla je Ksenija Vučić nakon eksluzivnog intervjua koji je uradila sa premijerom Albanije, Edijem Ramom, za Pink televiziju.

Premijer Albanije Edi Rama istakao je u ekskulzivnom intervjuu za Pink da snažno zagovara novu eru u albansko-srpskim odnosima. On je za TV Pink rekao da veruje da Srbi i Albanci mogu da urade za Balkan ono što su Fransuska i Nemačka uradile za Evropu.

Novinarka TV Pink Ksenija Vučić rekla je da nije bilo lako doći do Rame. Kako kaže, bilo joj je potrbno oko dva meseca da ugovori ovaj intervju.

Foto: TvPink Printscreen

- Bilo je dosta dopisivanja sa njegovim protokolom. Bilo je hoće-neće, ovog meseca, pa sledećeg meseca… To je sve dugo trajalo, dok konačno nismo dobili odgovor da će to biti na Đurđevdan, 6. maja, u 17 sati u zgradi Vlade Albanije – rekla je Vučić ističući da je kasnije ceo protokol oko dogovora išao lakše, ali ono što je iznenadilo je to da Rama nije ništa tražio, niti je, kaže ona, imao neke posebne zahteve. Prema njenim rečima, nakon svih dogovora, on se pojavio na intervju sa novinarkom Pink televizije.

- Nije mi tražio pitanja unapred, a ni autorizaciju emisije. Potpuno je sve prepušteno meni. Ja nemam potrebu da u montaži nešto lažiram. Planiram da kada montaža bude postavljena na internetu, skinem link i pošaljem ga njegovim ljudima, bez da se postitidm i jedne sekunde – rekla je Vučić.

Ono što je svima skrenulo pažnju, i na neki način “obeležio” ovaj intervju je i činjenica da je Vučić u razgovoru sa Ramom u jednom trenutku pokazala tri prsta – koja su simbol Srbije.

Vučić objašnjava da se to dogodilo potpuno spontano i da tako nešto nije planirala.

- To je već bilo pri kraju kada se sve smirivalo. Razgovarali smo o mogućnosti da Srbi u većem broju dolaze u Albaniju na more i on je, ničim izazvan, sve stavio, pa i svoju moguću privatnu posetu Beogradu, u politički kontekst. On je onda krenuo da priča o tome kako je čuo da je jedan čovek albanske nacionoalnosti, koji mesi hleb u Beogradu, proteran – priča Vučić podsećajući na nedavnu vest koja je obišla ceo region gde se brat pekara iz Borče slikao sa albanskim simbolom i to postavio na društvene mreže.

- Ja sam mu odmah rekla da to nije tačno, da niko nije proteran, već da taj čovek radi i dalje. U tom trenutku sam osetila potrebu da podignem tri prsta, pitajući ga da li bi ja bila bezbedna kadabi se sa srpskim simbolom prošetala ulicama Tirana. On je bio jako iznenađen na moju reakciju – priseća se ona dodajući da je Rama na sve to reagovao kao iskusni političar, rekavši joj da bi je on lično zaštitio ukoliko bi bilo nekih indicija da će joj se nešto dogodi.

Foto: TvPink Printscreen

- Tri prsta nisu bila planirana, toga nema u mojim pitnjima. Ja sam kao svaki štreber danima planirala i pisala pitanja – objašnjava Vučić u Novom jutru.

Vučić takođe kaže da je Rama tokom intervjua sve vreme insisitrao na ulozi žrtve.

- On je tokom intervjua stalno Albance stavaljao u kontekst žrtve. Naravno, moje nije bilo ni da se svađam, ni da ga prekidam, ja sam samo novinar koji je otišao da uradi intervju. Ja nisam njegov politčki protivnik, nisam bila tamo u ime Srbije. Prilično sam se samokontrolisala – kaže Vučić.

Kako kaže u razgovoru sa njim je primetaila da je Rama koji se ranije isticao kao neko koj je jak evropejac, odjednom okrenuo se ideji o Velikoj Albaniji.

- Došlo je do jake promene u velikim nastupima. On je hteo da vodi svoju zemlju u EU, okrenuo se priči oko Velike Albanije. Čak je u jednom trenutku rekao i da je jedina reč koju razume na srpskom “velika” – kaže Vučić, dodajući da albanski permijer inače savršeno govori Francuski, ali mu je, kaže ona, i “engleski jako korektan”.

Kako je objasnila, o opozciji i samoj njegovoj pozcijii u Albaniji tokom ovog intervjua, nije želeo da mnogo govori, jer je njegova politka da pred “stranim novinarima ne govori o svojim prijatejima iz opozcije”.

- Mislim da sam u tom trenutku uspela da izvučem maksimum iz svega toga. On je morao u jednom trenutku da pomene bojkot opozicje – kaže Vučić.

Ona takođe kaže da je Rama u nekom trenutku tokom intervjua pominjao i reč “genocid”, ali kako kaže ona je odmah reagovala na to.

Foto: TvPink Printscreen

- Ja sam mu skrenula pažnju da je to reč koju ne može tek dako da koristi i on na to nije imao primedbe. Tu se bukvalno završila priča oko bilo kakvog genocida – rekla je ona.

Vučić je takođe otkrila da joj je želja da u narednom intervjuu preko puta nje sedi predsednik Crne Gore.

- Želja mi je da takođe dobijem priliku da razgovaram i sa predsednikom Crne Gore. Videću koliko će mi vremena za to trebati – dodaje ona.

- Sada u Berlinu, na poslednjem susretu, zahtevao je od Ramuša Haradinaja suspenziju taksi da bi dijalog mogao ponovo da se pokrene. Čak je i reagovao pričino oštoro nakon samite, jer je Ramuš istkao da je imao velike pritiske od Makrona, Merkle, Tačija i Rame u smislu da se takse ukinu. Oni su uglavnom vrlo jedinstveni, ovo je bilo prvi put da Rama iskoči iz tog okvira – kaže Vučić dodajući da je Rama bliži sa Hašimom Talčijem, ali kako kaže, veruje da za to postoje neki razlozi.

“Prvi put sam bila u Tirani koja je možda i petnaest godina iza nas”

Vučić kaže da je glavni grad Albanije tek sada prvi put posetila. Kaže da pre puta u glavi imala određenu sliku o ovom gradu, ali kako objašnjava zatekla je nešto sasvim drugačije.

- Nikada nisam bila u Tirani. U glavi sam imala sliku nekih bunkera, ali ja toga u Tirani nisam videla. Ima jedan lep deo koji podseća na Novi Beograd, pristojno izgleda. Međutim, vidi se da je nekih desetak, možda i petnaest godina iza nas – kazala je Vučić.

Kaže da je stekla utisak da Rama nije hteo da da konkretan odogovr na pitanje o pomirenju u EU kao posredniku u celom tom procesu.

-On smatra da je Evropa u problemu, ali moraće sama sa tim da se izbori. Kako je rekao, žao mu je što se sve to odražava na zemlje koje teže EU. Kada ne budu imali svoje problem možda bi bili raspoloženiji za zemlje koje žele da budu deo toga – objašnjava šta želi.

Njegov govor i pomirenje Albanije i Srbije uporedila je sa filmom “Miss tajni agent” u kojem Sandra Bulok glumi tajnog agenta koji se prijavio na konkurs za mis sveta.

- Znate kako u tom filmu sve misice žele mir u svetu, pa tako i Rama. Na svako moje pitanje on je meni odgovarao o “miru u svetu”. Stalno govori o miru, regionu bez granica, pa onda zgazi i kaže da Albanija nema granica sa KiM, pa nema granica sa Srbijom, kao da su to dve različite stvari. Primetno je da kada ja kažem “privremene institucije”, on odmah kaže “vlada Kosova” – rekla je Vučić.

#Edi Rama

#Intervju

#Televizija Pink

'