AKTUELNO

Moguće je da Srbija ulazi u proces koji može da izmakne kontroli zbog nerazumnih poteza Prištine, ocenjuju sagovornici TV Pink. To što u Tirani nije bilo komentara na pomen otvaranja granica između Albanije i Kosova i pripajanja Preševske doline, jasno govori da zapadnim liderima ne smeta ideja velike Albanije, ako će se njome rešiti pitanje Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče u Tirani, gde je učestovao na sastanku lidera Procesa Brdo-Brioni, da je i posle današnjeg sastanka jasno da ne idemo u mirnije i lakše vode, da slede "vunena vremena", ali da nema sile koja će naterati Srbiju da ide protiv sopstvenih interesa.

Foto: TV Pink Printscreen

Bojim se da ulazimo u proces koji može da izmakne kontroli, pre svega zbog nerazumnih poteza vlasti u Prištini, ocenjuje Aleksandar Apostolovski, novinar "Politike". Kaže da anticivilizacijske takse krše SSP, Ceftu i predstavljaju apsolutno nedozvoljenu meru, čak i sa stanovišta Brisela.

- Uprkos svemu, ove mere opstaju već šest meseci, čak ćemo i rođendan da im slavimo. Ne bi ovakve mere trajale ni šest stotinki da neki zapadni centri moći ne stoje iza njih, kao što su stajali iza Albanaca kada se radilo na kosovskoj nezavisnosti – ocenjuje Apostolovski za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da su neophodna dela, a ne samo konstatacije od strane Evropske unije, Brisela i Sjedinjenih Američkih Država. Očigledno je, dodaje, da neko želi da naš region bude zona nestabilnosti.

- Upravo to je predsednik Vučić imao na umu kada je rekao da nam slede “vunena vremena” jer da zapadni partneri žele ovde trajnu stabilnost, Priština bi odavno potpisala Zajednicu srpskih opština, ne bi uvodila takse, ne bi bilo rezolucije o formiranju tzv. vojske Kosova, ne bi bilo govora o nekakvom genocidu sa srpske strane, kao i o prištinskod platformi – kaže Apostolovski.

Foto: TV Pink Printscreen

Dragan Vujičić, novinar "Večernjih novosti" podseća da su domaćini samita u Tirani ćutali na ideju velike Albanije, što je poslalo poruku da im odgovara da se problem Kosova reši velikom Albanijom. Podseća da se u svet šalje slika da su Srbija i Srbi maligni, a osim nas i Rusi i njihova država. O ovome najbolje svedoči presuda Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću u Crnoj Gori, odnosno samit EU u Sininju, u Rumuniji.

#ALEKSANDAR APOSTOLOVSKI

#Kosovo

#Novo jutro

#Srbija

'