AKTUELNO

Papa Franja je, nakon zločinačkih poglavara rimokatoličke crkve, došao kao umeren, kao neko koga nikada nisam napadao jer nisam imao razloga, kaže lider radikala. Podseća da Vatikan nije priznao nezavisnost Kosova, kao i da je Papa odbio da kanonizuje Stepinca što je, kaže, velika stvar.

Papa Franja je, povodom proglašenja svecem Alojzija Stepinca, izjavio da ne zna čemu bi služilo proglašenje za sveca, ako istina tu nije jasna i da je zato o tome morao da traži pomoć patrijarha SPC Irineja. Ovo je, kako navode mediji, uznemirilo hrvatsku javnost, pre svega desničare.

Foto: TV Pink Printscreen

Dr Vojislav Šešelj, lider radikala, kaže da je po dolasku pape Franja “shvatio da se u katoličkoj crkvi i Vatikanu dogodilo nešto novo”.

- Nikada ga nisam napao, nisu priznali Kosovo, što je velika stvar, a sada odbija da proglasi Stepinca za sveca. Mislim da bi trebalo da još osudi ustaške zločine, posebno učešće rimokatoličkih sveštenika u istim. Više od 400 kataličkih sveštenika u Drugom svetskom ratu direktno su pripadali ustaškom pokretu i više od 200 njih je lično činilo zločine. Smatram da bi Papa morao da ode u Jasenovac i klečenjem oda počast žrtvama, te da osudi sve rimokatoličke sveštenike koji su učestvovali u zločinima – kaže lider radikala za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Podseća i da su u istoriji bila dvojica relativno umerenih papa: Papa Jovan XXIII i Papa Pavle VI, koji je išao i u Carigrad i ljubio nogu patrijarhu. Tada je, podseća, počelo skidanje uzajamnih anatema, pa je postalo dozvoljeno i zajednički držati molitve, priznata su krštenja drugih crkava…

- A onda su došla dvojica zločinaca: Papa Jovan Pavle II i Benedikt XVI. Ne računam Papu Jovana Pavla I koji je posle mesec dana otrovan. Žestoko sam ih napadao, objavio sam nekoliko knjiga o njima, naučne radove… Oni su uvek bili na zločinačkoj strani: strani Hitlera i Pavelića i otvoreno su podržavali novi ustaški pokret i Tuđmanov režim u Hrvatskoj – kaže Šešelj.

Toma Fila, advokat, kaže da će ovakve izjave pomoći Irinejevim neprijateljima da ga napadnu. Kaže i da papa nije bio siguran kada je reč o slučaju Stepinca, te je tražio da srpska crkva učestvuje.

- Zato je papa pohvalio Irineja da je na putu istine, jer je radio ozbiljno i sa dokumentima. Ne zaboravite da se taj isti Stepinac u ratu prijavio u dobrovoljce na našoj strani. Ako je Stepinac zaslužio da bude svetac, neka bude, ali ja smatram da nije zaslužio – kaže Fila. Dodaje da se sada postavlja pitanje koje je osnovno: zašto Papa ne dolazi kod nas?

Foto: TV Pink Printscreen

Ocenjuje da je “malo prerano”, a pretpostavlja da je to i stav crkve.

- Sveži su i Jasenovac i Oluja i Bljesak i mislim da crkvena poseta Pape ne bi išla. Mislim i da bi red bio da prvo ode kod patrijarha Kirila, pa tek onda da dođe kod nas – kaže advokat.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Novo jutro

#Papa Franja

#Vojislav Šešelj

'