AKTUELNO

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da nije zabrinuta kada je u pitanju datum pristupanja Srbije Evropskoj uniji i istakla da je zadatak države da napravi evropsku Srbiju, a da će odluku o ulasku Srbije doneti zemlje članice EU.

Brnabić je, na Godišnjem sastanku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Sarajevu, rekla da je proces pristupanja EU od velike važnosti zbog ekonomskih reformi, vladavine prava i političke stabilnosti u regionu, ali da čin pristupanja ne zavisi samo od zemalja kandidata.

- Putovanje ka EU je pođednako važno koliko i destinacija - podvukla je Brnbabić na panelu o Zapadnom Balkanu gde su prisustvovali i ostali lideri iz regiona i istakla da je njen cilj kao premijerke da sprovede reforme na najbrži mogući način.

Foto: Tanjug

Prema njenim rečima, najbitnije je da se te reforme istinski sprovedu, a ne da predstavljaju puko "štikliranje" otvaranja i zatvaranja poglavlja.

- Reforme dovode do suštinskih promena kao što su efikasnija i transparentnija državna uprava, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, pravljenje prostora za slobodne medije, intenzivniji razgovori sa civilnim društvom.To je evropski put i to znači evropska Srbija - navela je Brnabić.

Ističe da bi sve zemlje pre ulaska u EU trebalo da sprovedu te reforme, jer ukoliko je, kaže, pristup EU politička odluka, onda pođednako gubi i EU i ta država jer nije dovoljno pripremljena za evropsko tržište.

Kako kaže, nedovoljno pripremljena zemlja ne može biti ni konkurentna na takvom tržištvu, već će sve više zavisiti od EU.

- Treba da budete spremni za takmičenje na evropsko tržište i da uvećavate snagu EU - zaključila je Brnabić.

#Ana Brnabić

'